Щорічна відпустка —29 днів а по вагітності та пологах — 108. Резонансний законопроект у Раді

Тривалість відпусток обчислюватимемо в робочих днях

Щорічна відпустка —29 днів а по вагітності та пологах — 108. Резонансний законопроект у Раді

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ВР Галина Третьякова зареєструвала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків» № 6171-2 від 01.11.2021 (далі — Законопроект № 6171-2).

Як надати щорічну основну відпустку

У пояснювальній записці автор зазначила, що законопроект № 6171-2 серед іншого повинен законодавчо врегулювати питання відпусток працівників.

Тривалість, види, порядок і умови надання відпусток визначатиме тільки Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. Із КЗпП статті 75—84 виключать.

Як надати навчальну відпустку

Законопроект № 6171-2 пропонує встановити такі види відпусток:

  1. основна відпустка (стаття 6);
  2. додаткові відпустки:
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (стаття 17);
  • відпустка у зв’язку із доглядом за дитиною (стаття 17-1);
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18);
  • відпустка у зв’язку з усиновленням дитини (стаття 18-1);
  • відпустка працівникам із сімейними обов’язками (стаття 19);
  • відпустка при народженні дитини (стаття 19-1);
  • відпустки без збереження заробітної плати (стаття 20).

Щорічна основна відпустка складатиметься з основної відпустки, яку відлічуватимуть з дня укладення трудового договору, та відпустки за станом здоров’я. Працівникам надаватимуть основну відпустку тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я. Відпустку за сімейними обставинами та станом здоров’я надаватимуть невідкладно та у будь-який час за зверненням працівника, у т. ч. й усним.

Щорічна додаткова відпустка за роботу з комп’ютером

Персоналу, зайнятому на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, задіяних у роботі із шкідливими і важкими умовами праці та пов’язаному з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або при роботі, яку виконуватимуть в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров’я, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, надаватимуть основну відпустку тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік, з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Норми щодо збільшеної відпустки педпрацівникам, особам з інвалідністю, щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, за особливий характер праці та навчальні відпустки виключать.

Загальну тривалість основної та додаткових відпусток визначатимуть у трудовому договорі.

У зв’язку з вагітністю та пологами жінкам надаватимуть оплачувану відпустку тривалістю 108 робочих днів (118 або 124 робочих днів — у разі багатоплідної вагітності та народження двох і більше дітей та/або у разі ускладнених пологів). Тривалість відпустки не залежатиме від кількості днів, фактично використаних до пологів. На період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам надаватимуть допомогу по вагітності та пологах, яка компенсує втрату заробітної плати, за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Працівникам із сімейними обов’язками, які мають двох і більше дітей віком до 15 років, дитину з інвалідністю або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одиноким матері, батьку, усиновлювачу, опікуну, піклувальнику, які виховують дитину віком до 15 років або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, щороку надаватимуть оплачувану соціальну відпустку тривалістю 8 робочих днів. За наявності декількох підстав її загальна тривалість не перевищуватиме 16 робочих днів.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

за матеріалами ВР

Щорічна відпустка —29 днів а по вагітності та пологах — 108. Резонансний законопроект у Раді
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Консультація ураховує всі зміни і допоможе: оформити відпустку матері чи батьку; замінити відсутнього працівника; припинити та оформити відпустку знову; вивести на роботу працівника після закінчення відпустки.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516401

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
175

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27282

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51335

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35230

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді