Вагітні жінки та працівники з дітьми: не забувайте про гарантії

Дотримуйтеся вимог законодавства про працю

Вагітні жінки та працівники з дітьми: не забувайте про гарантіїУ Державній службі з питань праці нагадали роботодавцям про необхідність дотримуватися трудових та соціальних гарантій для вагітних жінок і працівників із дітьми.

Праця жінок у мирний та воєнний час: дороговкази для кадровика

Так, варто пам'ятати, що у роботодавець не може відмовити таким претендентам у працевлаштуванні з причини вагітності чи наявності дітей.

Крім того, не можна звільняти такі категорії: 

Таких працівниць потрібно в такому разі обов'язково працевлаштувати. Звільнення неприпустиме навіть якщо закінчився строк дії трудового договору або якщо відбувається повна ліквідація підприємства.

Також слід запам'ятати про інші гарантії. Наприклад, жінки з дітьми до півтора року мають право на додаткову (на додачу до загальної) перерву — для годування дитини. Така перева має надаватися кожні три години і може тривати 30 або 60 хвилин (за наявності двох або більше дітей).

Вагітні жінки та жінки з дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю мають право на безплатне (або пільгове) отримання путівок до санаторіїв та будинків відпочинку. Також вони мають право на переведення на неповний робочий день або тиждень (за зверненням працівниці). Таке ж право мають працівники, які виховують малолітніх дітей без матері або доглядають за хворим членом сім’ї.

За матеріалами Державної податкової служби України

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8647

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9496

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12749

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1429

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді