ФСС профінансує декретну допомогу жінкам, яких відсторонили від роботи через відмову від вакцинації

Рекомендовані для вагітних жінок вакцини — Pfizer або Moderna

ФСС профінансує декретну допомогу жінкам, яких відсторонили від роботи через відмову від вакцинації

ФСС профінансує допомогу по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

Допомоги по тимчасовій втраті працездатності не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від вакцинації проти COVID-19. Виплати не здійснюються, тому що в період відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати відсутній факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній.

Допомоги по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надаються за кошти ФСС за весь час перебування жінки у декретній відпустці. Право на таку відпустку жінка отримує з 30 тижнів вагітності попри перебування у відпустках інших видів, зокрема без збереження заробітної плати. Як тільки сформується е-лікарняний по вагітності та пологах, застрахована особа набуває права на декретну відпустку та відповідну допомогу за рахунок коштів ФСС незалежно від того, чи відсторонили її від роботи.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що вагітні жінки мають більш високий ризик тяжкого захворювання на COVID-19. Об'єднаний комітет з вакцинації та імунізації (JCVI) рекомендує вагітним введення вакцини Pfizer або Moderna.

Тривалість декретної відпустки, яка фінансується ФСС, складає 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів). Середній розмір допомоги від Фонду за кожен день перебування у такій відпустці за підсумками 10 місяців 2021 року склав 333 гривні.

У жовтні потреба у видатках Фонду на лікарняні, декретні і страхові виплати перевищила надходження на понад 2,1 мільярда гривень. Це призводить до затримок у фінансуванні матеріального забезпечення, однак усі допомоги виплачуються Фондом у повному обсязі.

Відповідно до постанови КМУ від 20.10.2021 № 1096, з 08 листопада керівники державних органів (держслужби), підприємств, установ та організацій мають забезпечити відсторонення від роботи працівників, щодо яких визначена обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19, і які відмовились або ухиляються від їх проведення. Виключенням є особи, які мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення та надали відповідний медичний висновок.

Який штраф, якщо не відсторонити невакцинованого працівника

Наказ МОЗ від 04.10.2021 № 2153 визначає перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. На період дії карантину обов'язковим профілактичним щепленням від COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказом МОЗ від 01.11.2021 № 2393 (набуває чинності 09 грудня) до цього переліку було також додано співробітників:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015

    № 83

    .

За матеріалами ФСС

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516401

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
175

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27282

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51335

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35230

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді