Працівник не відповідає посаді: що робити?

Дізнайтеся, як можна перевірити якість роботи працівника

Працівник не відповідає посаді: що робити?Щоб перевірити, чи відповідає працівник роботі, роботодавець може встановити випробувальний термін при прийнятті на роботу. 

Як звільнити за результатами випробування

Тривалість такого періоду не повинна перевищувати 3 місяці (втім, за умови погодження погодження з профспілкою цей термін може бути збільшений до 6 місяців).

Якщо ж йдеться про працевлаштування робітників, то випробувальний термін має тривати не більш ніж один місяць. Важливо, що при цьому до випробувального терміну зараховуються лише ті дні, коли робітник фактично виконував свої обов’язки.

Якщо за цей період виявиться, що працівник не відповідає посаді, його можна звільнити. При цьому слід письмово повідомити про це особу (за три дні до звільнення).

Зауважте: Кодекс законів про працю України (ст. 26) зобов'язує зазначати умову про випробування в наказі про прийняття на роботу.

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді