НАДС щодо відсторонення держслужбовців, які проти щеплення

Детально про процедуру відсторонення від роботи держслужбовців

НАДС надає роз'яснення про відсторонення державних службовців, які ухиляються від щеплення

НАДС роз'яснює, що згідно процедури, відсторонення від роботи держслужбовців, які відмовляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти коронавірусу, слід здійснювати на основі законодавства про працю, а не Закону «Про державну службу».

Кабмін затвердив порядок відсторонення невакцинованих працівників та держслужбовців

В Наказі МОЗ від 4 жовтня 2021 року № 2153 затверджено перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації. До цього переліку включено:

  • працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів,
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, переважна більшість яких є державними службовцями.

Постанова Кабміну від 20 жовтня 2021 року № 1096 вносить зміни до постанови Кабміну від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», в яких керівники зобов'язані відсторонювати підлеглих у разі відмови від вакцинації (за винятком тих, які мають медичний висновок про наявність протипоказань).

Чи прийде перевірка, якщо не відсторонити працівника

Закон «Про державну службу» передбачає вичерпний перелік причин для відсторонення державних службовців, серед яких відмова від вакцинації не передбачена. Процедура відсторонення держслужбовця від виконання посадових обов’язків врегульована ст. 72 зазначеного Закону. Таке відсторонення відбувається за рішенням керівника державної служби одночасно з прийняттям рішення про порушення дисциплінарного провадження або під час його здійснення у разі:

  • наявності обставин, що дають підстави вважати, що такий державний службовець може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для дисциплінарного провадження;
  • впливу на працівників державного органу та інших осіб, зокрема, здійснення протиправного тиску на підлеглих, погрози звільненням з роботи;
  • перешкоджання в інший спосіб об’єктивному вивченню обставин вчинення дисциплінарного проступку.

На думку НАДС, під час вказаного відсторонення слід застосовувати положення законодавства про працю. Стаття 46 КЗпП передбачає відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом у разі:

  • появи на роботі в нетверезому стані;
  • у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;
  • відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

НАДС відзначили, що питання оплати праці і табелювання відсторонених державних службовців, які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти коронавірусу, виходить за межі їхньої компетенції.

За матеріалами Судово-юридична газета

НАДС надає роз'яснення про відсторонення державних службовців, які ухиляються від щеплення
Олена Петровськаексперт Експертус Кадри
Перш ніж оформляти відсторонення, зажадайте документ про вакцинацію, роз’ясніть, що відсторонення правомірне, задокументуйте у акті, що працівник ухиляється або відмовляється щепитися, і лише після цього складайте наказ


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відсторонення працівника від роботи

Статтею 46 КЗпП передбачено відсторонення працівника від роботи у певних випадках. Про поняття, підстави та порядок відсторонення працівника від роботи, про відсторонення від роботи під час воєнного стану, читайте у статті.
11146

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

МОЗ зобов’язав вакцинуватися від ковіду працівників певних закладів та установ. Першими мають вакцинуватися працівники закладів освіти та державних органів. На черзі — підприємства критичної інфраструктури. Якщо ваше підприємство потрапило до переліку МОЗ, маєте відсторонити від роботи невакцинованих працівників
183489

Відсторонення від роботи водія за результатами передрейсового огляду

Під час передрейсового огляду у водія підприємства виявлено високий артеріальний тиск. Якими мають бути дії роботодавця в цьому разі? Якими нормативними актами керуватися У таких випадках?
4735

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді