За ЗП нижче МЗП штраф 2 МЗП, — Держпраці

З 1 грудня — новий розмір МЗП

За ЗП нижче МЗП штраф 2 МЗП, — Держпраці

З 1 грудня 2021 року Закон "Про Державний бюджет України на 2021 рік" від 15.12.2020 р. № 1082-IX відповідно до ст. 8 передбачає підвищення мінімальної зарплати.

Мінімальна зарплата та мінімальний оклад у штатному розписі на 2021 рік

З 1 грудня розмір мінімальної зарплати становить:

  • у місячному розмірі – 6500 гривень;
  • у погодинному розмірі– 39,12 гривні.

У 2021 році розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить з 1 грудня – 2481 гривні.

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ст. 95 КЗпП, ст. 3 Закону «Про оплату праці»).

Розмір мінімальної зарплати не може бути нижче за прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на відповідний бюджетний рік (ст. 10 Закону про оплату праці, ст. 95 КЗпП).

Як створити сканкопію трудової книжки

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати (Ст. 3-1 Закону Про оплату праці).

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від:

  • складності та умов виконуваної роботи,
  • професійно-ділових якостей працівника,
  • результатів його праці,
  • господарської діяльності підприємства.

Мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (ст. 6 Закону про оплату праці).

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

За ЗП нижче МЗП штраф 2 МЗП, — Держпраці
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
КЗпП скеровує: при звільненні працівника усі суми, що належать йому від підприємства, виплачують у день звільнення. Але що це за суми, закон мовчить. Ми систематизували для вас виплати, які належать працівникові

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я,
  • за роботу в нічний та надурочний час,
  • роз’їзний характер робіт,
  • премії до святкових і ювілейних дат.

При роботі на умовах неповного робочого часу мінімальна зарплата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Мінімальна зарплата в погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю (ч. 6 ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Мінзарплата є державною соціальною гарантією, обов'язковою до виконання на усій території України для усіх підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників), за будь-якою системою оплати праці (ч.4 ст. 95 КЗпП, ч.3 ст. 3 Закону про оплату праці).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачено штраф для роботодавців у 2-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46121

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді