За недопуск інспекторів праці до перевірки вищий навчальний заклад Миколаївщини сплатить штраф у розмірі 96 тис. грн

Черговий кейс від Держпраці

За недопуск інспекторів праці до перевірки вищий навчальний заклад Миколаївщини сплатить штраф у розмірі 96 тис. грн

Колегія суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу приватного вищого навчального закладу на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду щодо правовірності застосування до Університету штрафу за недопуск інспектора Держпраці до проведення перевірки.

Як проходять перевірки з праці

У процесі розгляду справи встановили, що перевірка була організована з питань використання незадекларованої праці Університетом.

Позиція Університету в обґрунтуванні апеляційної скарги, полягала в тому, що до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч.4 ст.6 та абз. 10 ст.10 Закону №877-V, оскільки не існує закону, який би регулював правовідносини зі здійснення держнагляду у сфері дотримання законодавства про працю та зайнятість населення, а тому спеціальним законодавчим актом для цих правовідносин є саме Закон №877-V, а не Порядок № 823, який є підзаконним актом.

Колегія суддів вважає, що спеціальним законом, який відповідно до ч.4 ст.2 Закону №877-V повинен враховуватися органами Держпраці при проведенні заходів державного нагляду, є КЗпП, зокрема, Глава XVIII «Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю».

Такий висновок відповідає позиції ВС з цього питання, яка відображена в постановах ВС від 31.03.2021 року у справі №805/430/18-а та від 17.11.2021 року у справі №420/1543/19.

Калькулятор штрафів за порушення законодавства про працю

Державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, фізичними особами – підприємцями, які використовують найману працю, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, у порядку, визначеному КМУ (ч.1 ст.259 КЗпП).

Колегія суддів погодилась з відхиленням суду першої інстанції доводів позивача про правомірність недопуску інспектора до проведення перевірки Університету.

Штраф у розмірі 96 тисяч гривень накладено Управлінням Держпраці правомірно, оскільки суб’єкт господарювання створив перешкоду при проведенні перевірки, а саме: ненадання посадовим особам Управління Держпраці у Миколаївській області інформації та документів, ведення яких передбачено законодавством про працю.

За матеріалами Управління Держпраці в Миколаївській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27334

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51564

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35334

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді