Підприємець, який приховував свою діяльність, приймав участь у тендерах та вигравав їх

Черговий красномовний кейс від Держпраці

Підприємць, який приховував свою діяльність, приймав участь у тендерах та вигравав їх

До Управління Держпраці у Кіровоградській області надійшла інформація від органів місцевого самоврядування про те, що деякі підприємці при здійсненні діяльності (реалізації товарів, робіт і послуг тощо) та отриманні коштів за роботу, не перерахували податок на доходи фізичних осіб.

Як проходять перевірки з праці

Відповідно до абз. 10 ч.1 ст.6 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V, однією із підстав для проведення позапланових перевірок є звернення посадових осіб ОМС про порушення підприємцем вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачено законом.

Управління перевірило підприємство, основним видом діяльності якого є здійснення будівництва та будівельних робіт. Згідно з наданими документами, наймані працівники на цьому підприємстві є оформленими відповідно до законодавства, але всі перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину. Здавалось би нічого протизаконного, оскільки Законом від 17.03.2020 року № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» було доповнено ст. 26 Закону «Про відпустки» новою нормою: у разі встановлення Кабміном карантину час перебування у відпустці без збереження заробітної плати на даний період не включається у обмежувальний термін, встановлений ч. 1 цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Яка є відповідальність за неправдиві свідчення при перевірці Держпраці

Але, за даними системи «PROZORRO», це підприємство брало участь у торгах, які проводились ОМС і не тільки ними, та ще й ставало переможцем цих торгів. Виникає питання: як під час перебування керівника у відпустці підприємство готувало та подавало документацію для участі в торгах, а головне, як керівник міг підписувати документацію та договори за результатами проведених торгів, тому що це виконання роботи, за яку працівник повинен отримати заробітну плату (ст. 94 КЗпП). Зарплата керівнику не нараховувалась, та відповідно обов’язкові платежі до бюджету не здійснювались. За результатами перевірки вжито заходів, передбачених чинним законодавством.

Останні два роки на діяльність бізнесу впливають карантинні нововведення. На жаль, ще для багатьох підприємців залишається актуальним питання, як при мінімальних затратах отримати максимальні прибутки.

Держпраці нагадує: чим більшою є спроба зекономити та заплутати перевіряючих, тим більшим залишається ризик сплатити штрафів або за послуги адвокату. В час суцільної комп’ютеризації, дуже складно щось приховати, тому що керуючись цілком законними підставами, контролюючі органи можуть отримувати та використовувати інформацію щодо суб’єкта і з інших джерел.

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27345

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51601

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35356

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді