З 16 січня 2022 року мова друкованих засобів массової інформації — українська

Уповноважений із захисту державної мови надав детальне роз'яснення

З 16 січня 2022 року друковані засоби масової інформації видаватимуть тільки державною мовою

16 січня 2022 року набуває чинності стаття 25 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ", яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації.

Як зобов’язати працівників обслуговувати клієнтів державною мовою, щоби не платити штрафів

З цього дня друковані засоби масової інформації загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження в країні видаються державною мовою.

Друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою.

Усі мовні версії повинні:

  • видаватися під однаковою назвою,
  • відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку,
  • випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації, виданих мовами, іншими ніж державна, допустимо за умови забезпечення їх засновниками (співзасновниками) можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.

Засновники (співзасновники) друкованих засобів масової інформації зобов’язані виготовляти, публікувати і доставляти обов’язковий примірник документів (номери (випуски) друкованих засобів масової інформації) державною мовою у порядку, визначеному законом.

Мовний закон: настанови для кадровика

У кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані засоби державною мовою мають становити не менше 50 відсотків назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці.

У місці розповсюдження друкованого засобу масової інформації, виданого іншою, ніж державна, мовою, розповсюджується такий засіб масової інформації державною мовою.

Вимоги ч. 1, 2 та абзацу 2 ч. 4 цієї статті не поширюються на друковані засоби масової інформації, які:

  • видаються винятково кримськотатарською мовою,
  • іншими мовами корінних народів України,
  • англійською мовою,
  • іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою,
  • наукові видання, мова яких визначається статтею 22 цього Закону.

Обов’язковий примірник документів, передбачений ч. 3 цієї статті, у такому разі виготовляється, публікується і доставляється відповідною мовою.

"В рамках проведення інформаційно-роз'яснювальної кампанії ми звернулися з листами до засновників усіх медіа, що за даними Книжкової палати виходили лише російською мовою, та окремо до керівників найбільших видань щодо необхідності неухильного дотримання вимог закону — забезпечення прав громадян України на отримання інформації державною мовою", — зазначив Тарас Кремінь.

Він додав, що загальноукраїнських і регіональних видань, які у 2021 році виходили недержавною мовою і не мали українськомовної версії, було чимало: 217 газет та 107 найменувань журналів.

За матеріалами Уповноваженого із захисту державної мови

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27345

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51613

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді