Найближчим часом скасують штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю

Детально від ЕВА

Найближчим часом скасують штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю

Роботодавцям запропонують:

  • або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників,
  • або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної зарплати на підприємстві.

Про це стало відомо представникам ЄБА під час зустрічі із Радницею-Уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною та Оксаною Жолнович, Керівником Департаменту соцполітики та охорони здоров’я Офісу Президента України.

Учасники зустрічі обговорили й інші новації, що увійшли до робочої версії оновленого законопроєкту щодо реформи у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроєкт ще не зареєстровано у Парламенті), зокрема:

  • виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, окрім безпосередньо працевлаштування чи сплати внеску, буде можливо (частково) за рахунок купівлі товарів та послуг у підприємств трудової інтеграції осіб з інвалідністю, а також взяття осіб з інвалідністю на стажування за професією чи спеціальністю;
  • у розрахунок нормативу робочих місць не включатимуться штатні працівники, робота яких пов’язана з небезпечними чи шкідливими умовами праці, а от особи з інвалідністю І групи та особи з інвалідністю ІІ групи з порушенням зору та/або слуху або інтелектуальними чи психічними порушеннями зараховуватимуться як одна працююча особа з інвалідністю за двох штатних працівників;
  • кошти Державного фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (яким планується замінити існуючий Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю) можуть бути використані роботодавцем для забезпечення надання соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці;
  • деталізовано поняття «розумного пристосування» робочого місця для особи з інвалідністю, яке має забезпечити роботодавець, а саме: модифікацію до будівель та приміщень, модифікацію існуючого та придбання нового обладнання і компенсаторних приладів, надання дозволу на виконання певної роботи з дому тощо.

Навесні цього року у парламенті було зареєстровано одразу чотири законопроєкти, що мають сприяти підвищенню зайнятості серед осіб з інвалідністю: проєкт закону № 5344 «Про внесення змін до деяких законів України щодо щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю» та три альтернативні.

Кожен з них містив прогресивні позитивні нововведення, але в той же час мав і низку суперечливих положень, які могли порушити баланс врахування інтересів різних стейкхолдерів.

30 червня Комітет ВР з питань соцполітики та захисту прав ветеранів прийняв рішення взяти за основу альтернативний законопроєкт № 5433-3 та створити робочу групу з напрацювання нового документу, до якої увійшли й представники ЄБА.

За матеріалами ЕВА


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27345

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51613

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді