Підприємець скористався послугою підбору персоналу та сплатив штраф за неоформленого працівника

Черговий красномовний кейс від Держпраці

Підприємець скористався послугою підбору персоналу та сплатив штраф за неоформленого працівника

Інспектори праці перевірили одного із суб’єктів господарювання та виявили продавчиню, яка не мала трудового договору з підприємцем.

Як виявилося пізніше, роботодавець вирішив укласти договір з іншим суб’єктом господарювання, який надає послуги із підбору персоналу. Це підтвердилося у документах, наданих перевіряючим.

Держпраці назвала типові порушення роботодавців у 2021 році

Продавець документально була оформлена в одного суб’єкта господарювання та направлена у відрядження до іншого.

Згідно з інформацією з Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування стало відомо:

  • наймані працівники в обох суб’єктів господарювання відсутні,
  • податки за них не сплачувались.

В ході перевірки встановили, що підприємець допустив до роботи працівника без укладення трудового договору щонайменше на дату встановлення факту, і під час перевірки трудові відносини залишались нелегалізованими.

Відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Штрафи на роботодавця за порушення у сфері праці з 01.01.2021. Шпаргалка кадровика

Суб’єкту господарювання внесли припис про усунення виявленого порушення, проте у встановлені терміни інформацію щодо виконання припису не було надано. Керуючись абз. 3 ч. 1 ст. 6 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», інспектор Управління Держпраці провела перевірку виконання припису і встановила, що продавчиня так і залишилась неоформленою.

За повторне порушення трудового законодавства на роботодавця накладено штраф у розмірі 180 тисяч гривень (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Відповідно до законодавства, підприємець сплатив 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, сума сплачених санкцій склала, відповідно, 90 тисяч гривень.

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області

Підприємець скористався послугою підбору персоналу та сплатив штраф за неоформленого працівника
ОКСАНА ОСАДЧАредактор Українського центру оцінювання якості освіти
Чимало роботодавців передають скани трудових книжок до ПФУ ще з 2020-го, хоча й не було точних вказівок, як це робити. Із 23.07.2021 нарешті маємо чіткий порядок від ПФУ. Скористайтеся ілюстрованою інструкцією від експерта

⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27345

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51601

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35356

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді