Законодавці пропонують встановити норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни

Передбачили санкцію у розмірі середньорічної зарплати за кожне незайняте робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана

Законодавці пропонують встановити норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни

14 листопада 2023 р. у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни» № 10261 (далі — Законопроєкт № 10261).

Мета Законопроєкту № 10261 — гарантувати ветеранам війни право на працевлаштування, реінтегрувати їх у цивільне життя і забезпечити належною зарплатою.

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII планують доповнити новою статтею 16-1 та встановити для підприємств, установ, організацій, у т. ч. ФОП, норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни. Розмір нормативу залежатиме від кількості працівників на підприємстві. Підприємства, на яких працюють 8—25 працівників, працевлаштовуватимуть одного ветерана війни. Якщо більше — кількість працюючих за основним місцем роботи ветеранів війни має становити 2% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

ПФУ надаватиме Українському ветеранському фонду інформацію про:

  • працевлаштованих ветеранів війни;
  • робочі місця, які створили для ветеранів війни, про їх зайнятість та працевлаштування;
  • інформацію, необхідну при обчисленні кількості робочих місць до нормативу.

Перевірятиме,  як підприємства виконують норматив робочих місць, призначених для працевлаштування ветеранів війни, у т. ч. зараховуватиме його, Держпраці.

Український ветеранський фонд щороку до 10 березня, як і Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю, отримуватиме інформацію з Державного реєстру про зайнятість та працевлаштування ветеранів війни роботодавцями та використовуватиме такі дані, щоб обрахувати норматив для працевлаштування ветеранів війни та розрахувати адміністративно-господарські санкції. 

Інформація ПФУ, що містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для ветеранів війни, буде підставою для перевірки підприємства.

Підприємству, що не виконає норматив із працевлаштування ветеранів війни, доведеться сплатити адміністративно-господарські санкції за кожне незайняте робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни:

  • середньорічну зарплату, якщо на підприємстві більше 15 працівників;
  • половину середньорічної зарплати, якщо на підприємстві від 8 до 15 працівників.

Незрозуміло, чому менший норматив планують встановити для підприємств, на яких працюють 8—25 працівників, а більші адміністративно-господарські санкції у розмірі середньорічної зарплати, — якщо на підприємстві більше 15 працівників. Але, скоріш за все, це просто технічна помилка.

Порядок визначення ветеранів війни, які можуть бути працевлаштовані, обчислення кількості робочих місць для їхнього працевлаштування, порядок контролю за виконанням нормативу, порядок проведення перевірки підприємств, а також порядок розрахунку та сплати сум адміністративно-господарських санкцій ними визначить КМУ.

Ірина Матійко

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45376

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді