Зміни в е-лікарняних під ялинку

МОЗ уточнило, як формуватимуть медвисновки та е-лікарняні

Зміни в е-лікарняних під ялинку

Радикальних новацій в роботі з е-лікарняними немає, і це добре. Утім, зважайте на зміни, що уточнюють чинний порядок формування медвисновків та е-лікарняних. Це допоможе правильно проводити е-лікарняні на підприємстві.

Як працювати з е-лікарняними

МОЗ затвердило зміни до нормативно-правових актів міністерства з питань е-лікаряних наказом від 23.11.2021 № 2608. Запланована дата публікації наказу — 31 грудня 2021 року.

Лікуючий лікар санаторно-курортного закладу формуватиме медвисновок категорії «Догляд за хворою дитиною»:

  • для осіб, які доглядають за дитиною, постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, для проходження санаторно-курортного лікування;
  • для осіб, які виховують дитину з інвалідністю до 18 років, — за наявності показань про необхідність стороннього догляду під час лікування у санаторно- курортному закладі.

Медичний висновок категорії «Лікування в санаторно-курортному закладі» формуватиме лікуючий лікар санаторно-курортного закладу на підставі медичного запису про пацієнта та висновку лікуючого лікаря.

Для особи, яка здійснює догляд, випадок тимчасової непрацездатності за категорією «Догляд за хворою дитиною» не може перевищувати 14 календарних днів в амбулаторних умовах (для дитини віком до 14 років), окрім випадків необхідності сумісного перебування із пацієнтом під час його госпіталізації або лікування в санаторно-курортному закладі.

Для осіб, які віднесені до І категорії постраждалих внаслідок ЧАЕС, лікуючий лікар формуватиме медичний висновок категорії «Лікування в санаторно-курортному закладі» на весь період лікування за наявності показань для направлення на лікування в санаторно-курортний заклад.

Відповідних змін зазнав Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

У пункт 3 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 додали:

  • що листок непрацездатності вважається виданим через 7 днів після дати закриття та набуває статусу "готовий до сплати" (виданий);
  • що в період до 01 лютого 2022 року на підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності та, які містять посилання на запис у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про попередній медичний висновок, формуватимуть листки непрацездатності, як продовження випадку непрацездатності, в порядку черговості, незалежно від статусу раніше сформованих листків непрацездатності (крім статусу "сформовано помилково").

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27351

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51627

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35376

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді