Що робити, коли е-лікарняний не відображається в кабінеті роботодавця або працівника

Алгоритм дій від ПФУ

Що робити, коли е-лікарняний не відображається в кабінеті роботодавця або працівника

Якщо е-лікарняний не відображається в особистому кабінеті страхувальника, застрахована особа може перевірити чи створено листок непрацездатності.

Як працювати з е-лікарняними

Працівник як застрахована особа, яка зареєстрована на вебпорталі ПФУ, можливість з пункту меню «Мої листки непрацездатності» особистого переглянути, зокрема:

  • номер листка непрацездатності;
  • дату відкриття листка непрацездатності;
  • дату закриття листка непрацездатності;
  • статус листка непрацездатності;
  • причину непрацездатності;
  • ЄДРПОУ страхувальника;
  • найменування страхувальника (за основним місцем роботи).

Якщо працівник встановить, що листок непрацездатності сформовано не для того страхувальника, йому необхідно звернутися до роботодавця за основним місцем роботи або до Головного управління ПФУ за місцем реєстрації роботодавця. ПФУ перевірить інформацію роботодавця про працевлаштування та трудові відносини з працівником. Якщо у фонді некоректні або відсутні дані — необхідно виправити звітність страхувальнику.

Якщо листок непрацездатності не відображається в особистому кабінеті застрахованої особи, це свідчить про помилку у процесі обробки медвисновку про тимчасову непрацездатність.

З’ясувати причину такої помилки працівник може у Контакт-центрі ПФУ за телефоном 0-800-503-753. Консультанти попросять надати інформацію про дату звернення до лікуючого лікаря та номер(и) медичного (их) висновку (ів) про тимчасову втрату працездатності. Після чого розшукають медвисновок в Електронному реєстрі листків непрацездатності (далі — Реєстр) та поінформують працівника про результат його обробки або про те, що він не надходив до Реєстру.

Якщо медвисновок про тимчасову непрацездатність не надходив на обробку до Реєстру, працівнику необхідно звернутися до лікаря та направити такий висновок до Реєстру.

Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність «Непрацездатну особу не знайдено в Реєстрі застрахованих осіб», працівнику необхідно:

  • звернутися до лікуючого лікаря та перевірити свій реєстраційний номер облікової картки платника податків/паспортні дані, ПІБ. Якщо є виправлення — направити медвисновок про тимчасову непрацездатність до Реєстру;
  • звернутися до роботодавця за основним місцем роботи та перевірити надану інформацію про працевлаштування та трудові відносини у разі, якщо працівник працює недавно й відсутні відомості у звіті за останній закритий квартал. Роботодавець надасть довідковий звіт за формою «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску». Після чого — звернутися до лікуючого лікаря та відправити медвисновок до Реєстру.

Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність «Помилка однозначного пошуку в Реєстрі застрахованих осіб/За направленими персональними даними знайдено більше однієї особи/Перевірте ПІБ та документ особи» — працівнику необхідно перевірити в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі ПФУ свої ПІБ та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Якщо працівник виявить помилку у своїй обліковій картці: прізвище, ім’я, по батькові на поточний момент; реєстраційний номер облікової картки платника податків; дата народження, місце народження; стать; громадянство; серія та номер паспорта; номер телефону (за згодою); адреса місця проживання, — він може подати анкету застрахованої особи на вебпорталі ПФУ для внесення/зміни/уточнення даних у Реєстр(і) застрахованих осіб.

Якщо дані в Реєстрі застрахованих осіб коректні — звернутися до лікуючого лікаря та перевірити реєстраційний номер облікової картки платника податків/паспортних даних та ПІБ у медичному висновку. Лікар знову направить медвисновок до Реєстру, якщо виправлятиме дані.

Якщо результат обробки медвисновку «Відсутня інформація про трудові відносини на дату початку періоду непрацездатності» й особа офіційно працевлаштована:

  • в кабінеті застрахованої особи на вебпорталі ПФУ перевірити дані про трудові відносини: нараховану заробітну плату по страхувальнику, в якого особа працює. Для цього у пункті «Моя заробітна плата» перейти до «Заробітна плата/дохід (по страхувальниках)»;
  • звернутися до роботодавця та перевірити в особистому кабінеті страхувальника на дані про трудові відносини.

Якщо дані про трудові відносини відсутні або недостовірні, страхувальнику необхідно надати:

  • звіт за формою «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску”;
  • уточнюючий звіт з достовірними даними.

Коли в особистому кабінеті застрахованої особи та/або страхувальника на вебпорталі ПФУ з’являться правильні дані про трудові відносини, працівник має звернутись до лікаря з проханням направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність повторно до Реєстру.

Чи можуть роботодавці переглянути е-лікарняні своїх працівників, у т. ч. сумісників?

Отримати відомості про е-лікарняні, розмір зарплати для проведення розрахунків виплат за листками непрацездатності, роботодавці можуть через кабінет страхувальника (роботодавця) вебпорталу ПФУ.

Після переходу за кнопкою «Дані з Електронного реєстру листків непрацездатності» в розділі «Страхувальникам» в особистому кабінеті роботодавці можуть переглянути усі записи про тимчасову непрацездатність своїх працівників, які сформовані в Реєстрі на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Наразі роботи, які дозволять відображати листки непрацездатності в особистих кабінетах усіх страхувальників, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах, ще тривають.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ПФУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27351

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51630

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді