Під час воєнного стану свободу пересування буде обмежено

Уряд схвалив відповідне рішення

Під час воєнного стану свободу пересування буде обмежено

Кабмін на своєму засіданні 29 грудня затвердив Порядок встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи проживання людей на території, де діє воєнний стан.

У документі йдеться про те, що запровадження заборони або обмеження здійснює військове командування на підставі указу президента про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Воєнний стан: що має знати кадровик

Військові командири разом із військовими адміністраціями (у разі їх створення) можуть самостійно або із залученням органів влади ухвалювати рішення про запровадження заборони або обмеження на вибір місця перебування чи проживання людей. При цьому в рішенні військові повинні обґрунтувати причини його прийняття:

  • несприятливі фактори військового характеру, що створюють загрозу для населення і значно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності.
  • обґрунтування необхідності введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • терміни введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • перелік осіб, яким забороняється або обмежується вибір місця перебування або місця проживання;
  • населені пункти, в яких вводиться заборона або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • інші заходи, що полягають у забезпеченні виконання Указу президента України Про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Про таке рішення у разі його ухвалення мають повідомити через ЗМІ.

Як запроваджують воєнний стан

Раніше секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що на сьогодні немає потреби запроваджувати воєнний стан в Україні. Якщо така необхідність з'явиться, рішення ухвалять негайно.

Воєнний стан може вводитися:

  • у разі збройної агресії чи загрози нападу,
  • небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Законодавство передбачає запровадження трудової повинності для працездатних осіб на роботах оборонного характеру, а також використання ресурсів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони.

Воєнний стан передбачає:

  • комендантську годину,
  • особливий режим в'їзду і виїзду,
  • перевірку документів громадян,
  • огляд речей, транспорту та багажу,
  • квартирну повинність для розміщення військовослужбовців.

Раніше Міноборони розширило перелік спеціальностей та професій, після одержання яких жінки мають стати на військовий облік військовозобов'язаних. У документі йдеться про медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів тощо.

За матеріалами ZAHID.NET

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27354

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51656

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді