Як відповідає освіта радянських часів сучасним рівням освіти, — роз’яснює МОН

Середня спеціальна освіта відповідає освітньо-кваліфікаційному рівню молодшого спеціаліста вищої освіти

image89

Рівні освіти

1 вересня 2023 р. набуло чинності Положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 09.09.2022 № 805 (далі — Положення № 805).

Кваліфікаційну категорію за результатами атестації (п. 9 розд. I Положення № 805) присвоюють на підставі таких показників:

  • освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень працівника, що підтверджує документ про освіту;
  • стаж роботи на посадах педагогічних працівників, який визначають за даними особової справи працівника, трудової книжки або відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та інших документів.

У зв’язку із значною кількістю звернень стосовно відповідності освіти, яку працівники здобули до 1991 року, освітнім ступеням за Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII (далі — Закон про вищу освіту), МОН роз’яснило, що окремих нормативно-правових актів, які б встановлювали еквівалентність документів, не приймали.

За законодавством у сфері освіти, що діяло до 1991 року, середню спеціальну освіту здобували в технікумах, училищах та інших середніх спеціальних навчальних закладах, що готували кваліфікованих фахівців із середньою спеціальною та загальною середньою освітою за спеціальністю.

Як відповідає освіта радянських часів сучасним рівням освіти, — роз’яснює МОНСкачайте виробничий календар на грудень 2023 року

У Законах України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII та «Про вищу освіту» від 05.03.2002 № 2984-III технікуми та училища віднесли до вищих навчальних закладів I рівня акредитації, що здійснювали підготовку фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

Середні школи з XI педагогічним класом, однорічні педагогічні класи, педагогічні училища тощо відносять до навчальних закладів, що надавали середню спеціальну освіту (розд. III «Середня спеціальна освіта» Переліку навчальних закладів), закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти (дод. № 4 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102).

Отже, середню спеціальну освіту прирівнюють до освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста вищої освіти (лист МОН від 27.11.2023 № 1/18669-23).

Диплом про вищу освіту освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюють до диплома про вищу освіту з освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра (пп. 4 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про вищу освіту).

Ірина Матійко

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516845

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
225

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27893

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53511

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді