Мінекономіки застерігає роботодавців пов’язувати обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 з істотними умовами праці

Такі дії несуть пряму загрозу звільнення для працівників

Мінекономіки застерігає роботодавців пов’язувати обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 з істотними умовами праці

Роботодавці прагнуть мінімізувати судові позови, тому продовжують з’ясовувати у Мінекономіки чи дійсно вважати зміною істотних умов праці необхідність отримати щеплення та відсторонення від роботи невакцинованих працівників. Фахівці міністерства не мали сталої думки з цього приводу восени 2021 року.

Зміна істотних умов праці як підстава для звільнення

Спочатку Мінекономіки вважало, що роботодавець з переліку, визначеного наказом МОЗ від 04.10.2021 № 1053, зобов’язаний поінформувати всіх працівників без винятку про зміни істотних умов праці, пов’язані з необхідністю отримати щеплення, не пізніше ніж за 2 місяці, а для державних службовців — за 30 календарних днів, до рішення щодо відсторонення від роботи у зв’язку з відсутністю щеплення (лист Мінекономіки від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01).

Потім міністерство додатково опрацювало питання стосовно дій роботодавця по відношенню до працівників, які не дотримуються вимог про обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 та прибрало цю умову з алгоритму дій (Лист Мінекономіки від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03).

У новому роз’ясненні щодо відсторонення від роботи та змін істотних умов праці фахівці міністерства нагадують, що керівники закладів, вказаних у наказі МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153, мають відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не вакцинувалися проти COVID-19 (п. 41-6 Постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236). Виняток — працівники, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595 і надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19 за формою № 028/1-о.

Зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою допускається у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Відсторонення невакцинованого працівника

В межах спеціальності, кваліфікації і посади, обумовленої трудовим договором, зміна істотних умов праці: систем і розмірів оплати, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміни розрядів і найменування посад та інших — допускається за умови, що це викликано змінами в організації виробництва і праці та що про ці зміни працівник був повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці (абз. 3 п. 31 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» (далі — постанова Пленуму). Якщо при розгляді трудового спору буде встановлено, що зміна істотних умов трудового договору проведена не у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці на підприємстві, в установі, організації, то така зміна з урахуванням конкретних обставин може бути визнана судом неправомірною з покладенням на власника або уповноважений ним орган обов’язку поновити працівникові попередні умови праці.

При цьому, виходячи зі змісту пункту 10 постанови Пленуму під змінами в організації виробництва і праці можна розуміти раціоналізацію робочих місць, введення нових форм організації праці, у т. ч. перехід на бригадну форму організації праці і, навпаки, впровадження передових методів, технологій тощо.

З огляду на викладене, зміна істотних умов праці допускається за умови, якщо це викликано змінами в організації виробництва і праці.

З урахуванням зазначеного та пункту 31 постанови Пленуму, Мінекономіки вважає, що відсторонення від роботи працівників у зв’язку із відмовою або ухиленням від вакцинації проти COVID-19, не викликано змінами в організації виробництва і праці.

Мінекономіки звертає увагу роботодавців, що правовими наслідками відмови працівника від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці є припинення трудового договору відповідно до пункту 6 частини першої статті 36 КЗпП. Разом з тим відсторонення від роботи працівників у зв’язку із відмовою або ухиленням від вакцинації проти COVID-19 обумовлено нормами санітарного законодавства.

Отже, ототожнення обов’язкової вакцинації проти COVID-19 з істотними умовами праці несе пряму загрозу звільнення для працівників, які відмовляються від проведення обов’язкових щеплень (Лист Мінекономіки від 22.12.2021 № 4712-06/60382-07).

Тому попереджати працівників про необхідність отримати обов’язкове щеплення проти COVID-19 за 2 місяці не потрібно. І звільняти працівників, які ухиляються або відмовляються вакцинуватись — заборонено.

Нагадаємо, що для працівників ЗОЗ, ОМС та комунальних підприємств щеплення проти COVID-19 стане обов’язковим із 31 січня 2022 року.

Алгоритм попередження, відсторонення та допуску до роботи з усіма зразками — в системі «Експертус кадри».

Радимо кадровикам цих закладів в найкоротший термін підготувати повідомлення про обов’язкове щеплення проти COVID-19 і вручити їх працівникам. Це допоможе зменшити кількість відсторонень. Зразок повідомлення — в системі Експертус Кадри

СКАЧАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОБОВ’ЯЗКОВУ ВАКЦИНАЦІЮ

З алгоритмом «Як відстороняти від роботи невакцинованих працівників» ви оформите накази про відсторонення, акти про відсутність документів про щеплення, накази про допуск до роботи.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25835

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46380

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33802

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді