Альтернативний законопроект: мінімальна зарплата має забезпечувати достатній рівень життя для працівника та його сім’ї

Депутати пропонують статтю 95 КЗпП викласти в новій редакції

Альтернативний законопроект: мінімальна зарплата має забезпечувати достатній рівень життя для працівника та його сім’ї

Нагадаємо, що у ВР вже зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до статті 95 Кодексу законів про працю України щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати» від 11.01.2022 № 6509.

20 січня 2022 року з’явився альтернативний проект Закону України «Про внесення зміни до статті 95 Кодексу законів про працю України щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати» № 6509-1 (далі — Законопроект № 6509-1).

Які виплати не враховують як доплату до мінімальної зарплати

На відміну від законопроекту № 6509, який повертає норму, за якою до мінімальної заробітної плати не включали доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, вилучені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII, автори законопроекту № 6509-1 пропонують викласти текст статті 95 КЗпП у новій редакції: суттєво розширити та деталізувати правове регулювання визначення розміру мінімальної заробітної плати.

Зокрема, прописати, що мінімальна заробітна плата має забезпечувати достатній життєвий рівень для працівника та його сім’ї.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, буде нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводитиме цільову доплату до рівня мінімальної заробітної плати, виплачуватиме її щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати та включатиме до основної заробітної плати.

Розмір мінімальної заробітної плати визначатимуть з урахуванням:

  • потреб працівників та їхніх сімей;
  • вартісної величини достатнього для забезпечення нормального функціонування організму працездатної особи, збереження її здоров'я, набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості;
  • середнього рівня заробітної плати;
  • продуктивності праці, рівня зайнятості;
  • прогнозного індексу споживчих цін;
  • податків, обов’язкових зборів та внесків.

Розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижчим за прогнозний фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований відповідно до закону у цінах грудня попереднього року.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюватиме Верховна Рада (ВР) за поданням КМУ не рідше одного разу на рік у законі про Державний бюджет України на відповідний рік з урахуванням пропозицій, вироблених шляхом переговорів, консультацій та узгоджувальних процедур, сторін соціального діалогу на національному рівні, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди.

У разі перевищення фактичного рівня інфляції над прогнозним більше ніж на 3%, КМУ протягом 15 днів ініціюватиме перед ВР внесення змін до Держбюджету України на відповідний рік щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням очікуваного рівня інфляції до кінця бюджетного року.

Територіальною угодою може встановлюватися мінімальна заробітна плата у вищому розмірі, ніж визначено законом, виходячи з показника регіонального прожиткового мінімуму.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27360

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51674

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді