Нові законопроекти проти цькування на роботі

Законопроекти захистять працівників від психологічного або економічного насильства на роботі

Нові законопроекти проти цькування на роботі

Народний депутат Юлія Гришина повідомила, що правоохоронний комітет підтримав проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці» від 12.07.2021 № 5749 (далі — Законопроект № 5749).

Законопроект № 5749 запроваджує адміністративне покарання за мобінг — штраф від 1700 до 2550 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин. За таке ж порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування протягом року — штраф від 3400 до 5100 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Норми законодавства, спрямовані на протидію та запобігання дискримінації

Раніше комітет соціальної політики підтримав проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці» від 12.07.2021 № 5748 (далі — Законопроект № 5748).

Законопроект № 5748 визначає мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Зокрема — із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у т. ч. що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність. Заборону мобінгу унормують у статті 2-2 КЗпП.

Незабаром обидва законопроекти депутати розглянуть у ВР.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Facebook-сторінки Юлії Гришиної

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516444

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
179

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27367

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51717

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35411

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді