За цькування на роботі будуть штрафувати до 2 550 грн

Керівника підприємства можуть звільнити за економічне насильство по відношенню до окремих працівників та напружену і образливу атмосферу в колективі, а мобінг — стати однією з умов розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Як протидіяти цькуванню — фіксуватимемо у колдоговорі

За цькування на роботі будуть штрафувати до 2 550 грн

Звільнення з роботи: навігатор для кадровика

Народні депутати зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу» (законопроєкт від 02.11.2020 4306).

Автори проєкту планують доповнити КпАП статтею 173-5 та визначити поняття «мобінгу (цькування)» як діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, економічному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також стосовно осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами або особами, які працюють за трудовим договором з фізичними особами стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та/або примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

За відповідні дії передбачать штраф від 1 700 до 2 550 грн або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Типові ознаки мобінгу визначать у пункті вісім статті 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» від 06.09.2012 № 5207-VI:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін - кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

У законопроєкті зазначено, що економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, позбавлення працівника роботи без його звільнення, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо).

Також законодавці визначають поняття «психологічного тиску», «створення нестерпного робочого середовища» та «цькування».

Держава гарантуватиме захист від утиску (мобінгу) працівників, сприяння у збереженні роботи та захист власної гідності під час здійснення трудової діяльності. Крім того, мобінг може стати однією з умов розірвання трудового договору з ініціативи працівника, виплати йому вихідної допомоги у розмірі, передбаченому колдоговором, але не менше тримісячного середнього заробітку та відшкодування йому заподіяної шкоди.

Вихідна допомога при звільненні

Таких змін зазнають статті 2-1, 5-1, 38, 44, 173 та 237-1 КЗпП.

Заходи, спрямовані на запобігання та протидію мобінгу (цькування) на підприємствах, установах, організаціях, та контроль за їх виконанням роботодавець має унормувати в колдоговорі. Для цього планують доповнити відповідною нормою статтю 13 КЗпП та статті 7, 8 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII.

За цькування на роботі будуть штрафувати до 2 550 грн
Ірина Іванченкошеф-редактор напряму «Експертус Кадри»
Колективний договір (далі — колдоговір) — один із базових локальних актів підприємства. Колдоговір, а за його відсутності — Положення про оплату праці, входять до переліку обов’язкових документів відділу кадрів

Керівника підприємства зобов’яжуть протидіяти мобінгу та можуть звільнити з ініціативи власника за створення напруженої, образливої атмосфери в колективі, психологічне, економічне насильство по відношенню до окремих працівників, незалежно від форм прояву (статті 41, 141, 158 КЗпП).

Зазначимо, що у серпні 2019 року депутати вже відкликали проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» (законопроект від 18.03. 2019 № 10118). Законопроєкт також мав на меті привести норми українського законодавства у відповідність до європейського та забезпечити захист від дискримінації й психологічного тиску в трудовому колективі.

Олена Петровська

За матеріалами Верховної ради


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46112

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33703

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді