Праця іноземців: штрафи за роботу без дозволу

Штрафи можуть сягати 142 тисяч гривень

Праця іноземців: штрафи за роботу без дозволуВикористання без оформлення дозволу праці іноземців або осіб без громадянства та осіб, яким надають статус біженця, тягне за собою відповідальність і накладання стягнень. Штраф стновить: 

  • 20 мінімальних зарплат (на момент виявлення порушення) за кожну особу— у разі роботи на умовах трудового або іншого договору без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства;
  • 10 мінімальних зарплат (на момент виявлення порушення) за кожну особу— у разі роботи на  інших умовах, ніж ті, що передбачені зазначеним дозволом, або іншим роботодавцем;
  • від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500-17 000 грн) — за допуск для роботи особи без дозволу (для посадових осіб незалежно від форми власності та ФОП).

Наразі мінімальна заробітна плата становить 7 100 грн. Отже, штраф у 10- та 20-кратному розмірі становитиме 71 та 142 тис. грн відповідно.

У разі повторного порушення протягом року штраф за допуск до роботи без дозволу зростає вдвічі.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
83429

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
54210

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді