Коли може вступити в силу новий «мобілізаційний» Закон

Розгляд законопроєкту може тривати до березня

Коли може вступити в силу новий «мобілізаційний» Закон Як увільнити через призов по мобілізації

30 січня 2024 р. у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» № 10449 (далі — Законопроєкт № 10449).

Народний депутат Ярослав Железняк прогнозує дати й процедуру прийняття Законопроєкту № 10449.

Коли може вступити в силу новий «мобілізаційний» ЗаконЯк оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Розгляд відбуватиметься в декілька етапів:

  1. Після того, як Законопроєкт № 10449 включать у порядок денний сесії, депутати зможуть скоротити строки подання альтернативних законопроєктів з 14-ти днів до 7-ми днів. За таке рішення вони мають окремо проголосувати і це може відбутися не раніше 06 лютого. Якщо таке скорочення підтримають більше як 226 депутатів, то Законопроєкт № 10449 можуть розглянути на найближчому пленарному тижні, орієнтовно 6—9 лютого.
  2. Комітет з оборони 6 лютого або пізніше проведе засідання, на якому прийме рішення підтримати урядовий законопроєкт або один з альтернативни. Таке засідання не відбудеться раніше голосування за скорочення термінів розгляду.
  3. Законопроєкт № 10449 винесуть на голосування у першому читанні — не раніше 7 лютого.
  4. Якщо в першому читанні депутати підтримають Законопроєкт № 10449 з кількістю голосів більше 226, потрібне ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж більше 226 голосів. Якщо проголосують за скорочення строку правок, — у депутатів буде сім днів, щоб їх подати. Якщо строк не скоротять, для подання правок буде 14 днів.
  5. Комітет з оборони розгляне правки і якщо їх буде багато, ця процедура триватиме декілька днів. Враховуючи навантаження і графік роботи ВРУ, то раніше ніж у кінці лютого Законопроєкт № 10449 на голосування до другого читання не винесуть.
  6. Фінальне голосування в другому читанні мають підтримати більше як 226 депутатів.
  7. Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість Спікеру ВРУ підписати Закон і відправити його на підпис Президенту.
  8. Президент має підписати Закон.

Щоб привести нормативно-правові акти у відповідність до Закону, також потрібен час. Законопроєкт № 10449 передбачає, що Закон, за винятком окремих його норм, набере чинності через один місяць з дня, наступного за тим, коли його опублікують.

Ірина Матійко

За матеріалами телеграм-каналу народного депутата Ярослава Железняка

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104427

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді