Бронювання працівників під час війни — новий порядок від Уряду

В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, що визначила Постанова КМУ № 194

Бронювання працівників під час війни — новий порядок від Уряду

Уряд змінив правила бронювання на початку березня 2022 року. Новий порядок бронюювання Уряд закріпив у постанові КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194 (далі — Постанова № 194). 7 березня Уряд уніс зміни до Постанови № 194, визначивши особливості бронювання водіїв.

Контракт добровольця тероборони: відома форма та зміст

В умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194). Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

Орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами, організаціями та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194.

Міністерство економіки узагальнює пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копії Міноборони та держоргану, що подав пропозицію. Максимальна відстрочка від призову — шість місяців.

ТЦК дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

Інакше бронюють водіїв, які здійснюють перевезення для потреб війська, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, та військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці. Рішення про бронювання таких працівників ухвалюють Мінінфраструктури або обласні чи Київська міська військові адміністрації.

Докладно — у статті Ірини Іванченко «Як бронювати працівників під час війни».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46120

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33711

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді