Звернення підприємства до Мінекономіки для бронювання працівників у воєнний час: можливе чи ні

Чи може підприємство самостійно звернутися до Мінекономіки, щоб забронювати працівників у воєнний час? — роз’яснення експерта з військового обліку

Звернення підприємства до Мінекономіки для бронювання працівників у воєнний час: можливе чи ні


Ні. Пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних подають до Мінекономіки виключно органи державної влади, інші державні органи (п. 2 постанови КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194).

Підприємства, які мають потребу забронювати працівників, надсилають пропозиції щодо бронювання до органів державної влади, інших державних органів за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки для аналізу та узагальнення. Таку позицію підтверджує й лист Мінекономіки від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03.

Як бронювати працівників під час війни

ВАЖЛИВО

Обґрунтуйте потребу у бронюванні

Державний орган, до якого звертається підприємство, повинен буде обґрунтувати два параметри, щоб погодити пропозиції з Міноборони і забронювати працівників:

  • підприємство дійсно виконує завдання із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення. Підтвердити цей факт можна рішеннями Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладеним договором тощо;
  • обсяги бронювання військовозобов’язаних, які працюють на підприємствах. Працівників, яких потрібно забронювати, визначають з урахуванням кількості, необхідної, щоб виконати завдання із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

Хочете отримати результат — підготуйте належне обґрунтування, коли звертаєтеся до державного органу із пропозицією забронювати працівників. Ніхто не зробить це краще за підприємство.

Юлія Видиборець,

редактор з функціями аналітика,

експерт з військового обліку

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді