Працівників, які проходять строкову службу, затримають до кінця воєнного стану

Президент скасував весняний призов на строкову військову службу. Працівників, які проходять строкову службу зараз, затримають щонайменше до 25 квітня 2022.

Працівників, які проходять строкову службу, затримають до кінця воєнного стану

Президент України Указом від 11.04.2022 №230/2022 уніс зміни до свого Указу «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році» від 29.12.2021 № 687/2021 (далі — Указ № 687/2021).

Чи зберігати гарантії за призваним на строкову службу працівником, якщо строк служби подовжено у зв’язку із воєнним станом

Що змінилося.

1. Нещодавно ми повідомляли, що за інформацією Генерального штабу Збройних Сил України, не проводитимуть весняний призов на строкову військову службу. Тепер знаємо це напевне, адже з Указу № 687/2021 виключили пункт 1 статті 2 та пункт 1 статті 3, які передбачали призов у квітні — червні 2022 року.

2. Працівників, які наразі проходять строкову військову службу, затримають на службі до кінця воєнного стану. Нагадаємо, що абзац 2 пункту 1 та абзац 2 пункту 2 статті 1 Указу № 687/2021 передбачали звільнення у запас військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки, у квітні — червні 2022 року. Ці пункти доповнили словами «але не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації».

Наказ про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації

Рішення щодо продовження строків служби ґрунтується на пункті 1 частини 9 статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII. Під час дії особливого періоду для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, військова служба продовжується з моменту введення воєнного стану до оголошення демобілізації. Особливий період в країні діє. Воєнний стан поки що оголошений до 25.04.2022. Якщо строк дії воєнного стану продовжать, то строки звільнення працівників зі строкової військової служби знову зсунуться.

Юлія Видиборець,

аналітик системи Експертус Кадри,

експерт з військового обліку

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заміна призваного працівника

Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.
4829

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24148

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді