У Міноборони розповіли коли військовозобов’язані зі статусом «обмежено придатні» повторно проходитимуть медогляд

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Військово-лікарські комісії зможуть діяти за новими нормами після того, як підзаконні акти приведуть у відповідність до нового закону

У Міноборони розповіли коли військовозобов’язані зі статусом «обмежено придатні» повторно проходитимуть медогляд

Чи можна оскаржити в суді рішення ВЛК щодо придатності до військової служби

3 квітня 2024 р. газета «Голос України» опублікувала Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 16.01.2024 № 3621-ІХ (законопроєкт № 10313, далі — Закон № 3621), який, зокрема, скасовує статус «‎обмежено придатний» за станом здоров’я до військової служби.

Закон № 3621 почне діяти 4 травня 2024 року. Громадяни України, яких визнали обмежено придатними до військової служби до цієї дати, зобов’язані протягом 9-ти місяців пройти повторний медогляд.

Автоматочно перехід до іншого статусу «придатний» або «непридатний» не відбувається. Придатність за станом здоров’я до військової служби визначає військово-лікарська експертиза. Для проведення військово-лікарської експертизи створюють військово-лікарські комісії, які проводять медичні огляди, щоб визначити придатність, зокрема, до військової служби допризовників, призовників, військовозобов`язаних, резервістів (кандидатів у резервісти).

КМУ протягом трьох місяців з дня, як Закон № 3621 набере чинності, має прийняти нормативно-правові акти, необхідні, щоб реалізувати закон та привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього. Завдання привести свої нормативно-правові акти у відповідність до Закону № 3621 отримали міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Отже, повторний огляд стане можливим після того, як підзаконні акти приведуть у відповідність до нового закону.

За результатами повторного огляду військовослужбовців, яких визнають непридатними, — звільнять з військової служби, придатні за станом здоров’я продовжать служити. Військовозобов’язаних, яких визнають непридатними — виключать з військового обліку; а придатні за станом здоров’я зможуть проходити військову службу.

Нагадаємо, що вимоги до стану здоров’я, розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, вміщені у Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Ірина Матійко

За інформацією Міноборони

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
95857

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
74909

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24154

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10065

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді