Пільги працівникам-донорам: що має знати роботодавець

Під час війни зросла потреба у донорській крові. Дізнайтеся, які пільги необхідно забезпечити працівнику, який став донором.

Пільги працівникам-донорам: що має знати роботодавець

Одним із важливих способів підтримки та подолання критичних станів у поранених, як цивільних, так і військових внаслідок воєнних дій — є, зокрема, переливання крові. Для цього нашим лікарням необхідно мати достатній запас крові та постійно його поновлювати. Південно-східне міжрегіональне Управління Міністерства Юстиціїі нагадує, як стати донором та які саме пільги надаються таким особам.

Як увільняти донора і надавати день відпочинку

Питання донорства регламентують Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (далі – Закон) та Порядок медичного обстеження донорів крові та компонентів крові, затверджений наказом МОЗ від 08.02.2021 № 207 (далі – Порядок).

Частина першої статті 14 Закону скеровує, що донором крові та/або компонентів крові може бути:

  • будь-який дієздатний громадянин України;
  • іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України.

Також згідно з Порядком до алогенного донорства крові та компонентів крові допускаються особи, які відповідають таким критеріям:

№ з/п

Критерії

Умови допуску

1

Вік

від 18 років

всі особи, які бажають здати кров

понад 60 років, які здають кров вперше

на розсуд лікаря суб’єкта системи крові

понад 65 років

з дозволу лікаря суб’єкта системи крові, що надається під час кожного відвідування

2

Маса тіла

50 кг

для донорів цільної крові або компонентів крові, отриманих шляхом аферезу

Мін'юст наголошує, що водночас такі особи повинні мати відповідне медичне обстеження та не мати протипоказань, визначених МОЗ. Якщо особа виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, вона може звернутися до будь-якого суб’єкта системи крові, що здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл та реалізацію донорської крові й компонентів крові, незалежно від реєстрації місця проживання.

Пільги для працівників-донорів крові

Відповідно до частини другої статті 20 Закону донори мають право на увільнення від роботи в день донації та на день відпочинку після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів. Середній заробіток при цьому зберігається. Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять, а військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти – від несення нарядів, вахт та інших форм служби. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

У день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові, за місцем забору крові та/або компонентів крові. Норми такого харчування та вартість однієї порції харчування затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Поінформуйте працівників, які планують здавати кров, що донор обов’язково повинен:

  • повідомити, що планує здавати кров, що найпізніше за один робочий день до дня донації;
  • використати день відпочинку безпосередньо після дня донації або приєднати до щорічної відпустки.

Повідомити керівника за місцем роботи про намір пройти обстеження і здати кров необхідно письмовою заявою. Роботодавець зобов’язаний безперешкодно відпустити з роботи працівника, що виявив бажання стати донором, у дні медичного обстеження і донації крові та/або її компонентів. На час донації роботодавець увільняє працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку.

Підставою для звільнення від роботи (навчання, служби) є довідки, видані донорові за місцем медобстеження та донації крові. Форми довідок затверджено наказом МОЗ від 07.07.2003 р. № 301 «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в закладах служби крові» (№ 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг», N 436/о «Довідка щодо обстеження донора»).

Увага! Донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням виплачується у розмірі 100% середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях (ч. 4 ст. 20 Закону).

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна ????????

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98603

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62645

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68538

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18400

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді