Працівники можуть дистанційно оформити лікарняний, якщо перебувають за кордоном

Під час воєнного стану можна оформити е-лікарняний за допомогою месенджеру чи електронної пошти

Працівники можуть дистанційно оформити лікарняний, якщо перебувають за кордоном

Кадровий інтенсив для бухгалтера

МОЗ спростило оформлення лікарняних для громадян України, які через війну були змушені виїхати до інших країн та стали тимчасово непрацездатними за кордоном. Йдеться про такі категорії непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру,
  • догляд за хворою дитиною,
  • вагітність та пологи,
  • ортопедичне протезування.

Працівник зможе отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, якщо на підставі довідки, яка засвідчує тимчасову непрацездатність громадянина України, лікар сформує медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я України. Тому перш за все, працівнику потрібно зв’язатися зі своїм сімейним або лікуючим лікарем. На період дії воєнного стану це можна зробити за допомогою месенджеру чи електронної пошти.

Із 01.10.2021 всі заклади охорони здоров’я зобов’язані формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066 (далі — Порядок № 1066).

Медичний висновок містить, зокрема, й відмітку про тимчасову непрацездатність, що виникла за кордоном (за необхідності) (пп. 10 п. 1 розд. ІІ Порядку № 1066).

Щоб сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність, лікар повинен отримати медичний документ — довідку чи виписку, в якому вказаний діагноз/статус пацієнта з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ - 10). Чи необхідно перекладати на державну мову такі документи — визначить лікар. Умова перекладу — лікар не може сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа. Медичні документи або їх копії працівник може відправити електронною поштою, у мобільних застосунках або надіслати поштою.

Як працювати з е-лікарняними: алгоритми для кадровика

У такий спосіб МОЗ дозволило лікарям формувати медичні висновки під час воєнного стану та протягом трьох місяців з дня, як його припинять або скасують (п. 10 розд. IV Порядку № 1066).

Далі лікар сформує медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я та е-лікарняний, якщо працівник є застрахованою особою.

Алгоритм дій працівника в інфографіці від МОЗ

Працівники можуть дистанційно оформити лікарняний, якщо перебувають за кордоном

Працівники можуть дистанційно оформити лікарняний, якщо перебувають за кордоном

Олена Петровська

,
експерт Експертус: Кадри,
за матеріалами МОЗ

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12199

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7298

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483099

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48464

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
80156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді