МОЗ ухвалило зміни до правил вступу до інтернатури

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Зміни діють з 15 травня

МОЗ ухвалило зміни до правил вступу до інтернатури

Як приймати на роботу

МОЗ наказом від 06.05.2024 № 788 внесло зміни до Положення про інтернатуру, затвердженого наказом МОЗ від 22.06.2021 № 1254 (далі — Положення), які діють з 15 травня 2024 р. Також урахували зміни за наказом МОЗ від 11.05.2024 № 820.

Положення встановлює правила, за якими розподіляють, планують навчання та зараховують випускників медичних спеціальностей до інтернатури.

Після 15 травня 2024 р. МОЗ поінформує заклади освіти, які навчають студентів за спеціальністю 22 «Охорона здоров’я», про вакантні посади лікарів (фармацевтів/провізорів) — інтернів у різних регіонах та за різними спеціальностями. Цю інформацію розмістять на офіційних сайтах закладів.

У Положенні змінили формулу обрахунку конкурсного балу. Конкурсний бал — це підстава для рейтингового розподілу в інтернатуру. Такий розподіл проводить комісія закладу вищої освіти. Навчатися в інтернатурі за бюджетні кошти зможуть і студенти-контрактники. Іноземці, особи без громадянства та громадяни України, які отримали освіту за кордоном, не беруть участь у рейтинговому розподілі.

Випускники за спеціальністю 228 «Педіатрія» зможуть проходити інтернатуру за спеціальністю «Внутрішні хвороби», а випускники за спеціальністю 222 «Медицина» — за спеціальністю «Педіатрія» та «Дитяча хірургія».

З 2024 року іноземці та особи без громадянства зможуть вступати на підготовку за програмою первинної спеціалізації «Загальна лікарська практика» та продовжувати навчання на програмі підготовки в інтернатурі за скороченим терміном, якщо отримають сертифікат про рівень володіння державною мовою не нижче середнього рівня першого ступеня.

Для випускників, які вступають до інтернатури, з 2024 року збільшили з двох до трьох років термін проходження інтернатури за спеціальністю «Фізична та реабілітаційна медицина». Ввели нову спеціальність — «Судово-медична експертиза».

Бази стажування зараховують до інтернатури на посади інтернів за наказом керівника закладу охорони здоров’я. У наказі про зарахування в інтернатуру вказують спеціальність інтернатури, заклад вищої освіти, в якому проводитиметься освітня частина підготовки в інтернатурі, та заклад охорони здоров’я, в якому інтерна призначили на відповідну посаду та / або він проходить практичну частину підготовки в інтернатурі. Щоб випусника зарахували до інтернатури — він має подати документи до 20 липня поточного року.

Також внесли зміни до:

  • наказу МОЗ «Про особливості проходження інтернатури в умовах воєнного стану» від 26.07.2022 № 1327;
  • Положення про військову інтернатуру, затвердженого наказом МОЗ від 06.09.2022 № 1599.

Ірина Матійко

За інформацією МОЗ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді