Держпраці роз’яснила, чи може працівник, який виїхав із зони бойових дій, призупинити дію трудового договору

Держпраці роз’яснила, чи може працівник, який виїхав із зони бойових дій, призупинити дію трудового договору

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Так скеровує стаття 13 Закону України № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Як призупинити трудові договори на воєнний час: алгоритм для кадровика

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

При цьому призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Важливо! Призупинення та припинення трудових відносин — різні поняття.

Нагадаємо, що трудовий договір — це угода між працівником i власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов’язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторi (ст. 21 КЗпП).

Оскільки трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, то кожна зі сторін угоди (як роботодавець, так і працівник) може бути ініціатором призупинення його дії.

Пам’ятайте, що призупинити дію трудового договору можливо як з одним працівником, так і з усіма.

Якщо призупинити дію трудового договору бажає працівник, він зобов’язаний надати роботодавцю відповідну заяву у будь-який можливій формі. Надалі, за можливості, слід надати роботодавцю паперовий оригінал заяви.

На підставі отриманої від працівника заяви роботодавець повинен видати відповідний наказ про призупинення дії трудового договору та надіслати документ працівнику для ознайомлення будь-яким доступним засобом телекомунікаційного зв’язку.

Східне міжрегіональне управління Держпраці нагадує, що відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією проти України в повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15996

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12304

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122553

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254715

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді