Призначення на посади держслужби під час воєнного стану, — рекомендації НАДС

Врахуйте поради Національного агенства з питань державної служби для служб управління персоналом, щоб швидко організувати підбір претендентів та закрити вакансії.

Призначення на посади держслужби під час воєнного стану — рекомендації НАДС

20.05.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (далі — Закон № 2259), яким внесено зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і врегульовано питання призначення на посади державної служби громадян України протягом воєнного стану.

Який документ про володіння державною мовою подавати учаснику конкурсу на держслужбу

Національне агенство з питань державної служби, підготувало низку поради, щоб допомогти держорганам швидко та якісно організувати підбір та призначення на посади державної служби в період дії воєнного стану.

Закон № 2259 покладає всю відповідальність за організацію призначення у період дії воєнного стану на державний орган. Тож для служб управління персоналом (СУП) залишається відкритим питання, як діяти, щоб максимально вчасно та якісно підібрати персонал на посади державної служби.

Перше, що рекомендує НАДС, — звернути увагу на комунікацію всередині державного органу щодо необхідності заповнення вакансій. Зберіть інформацію про вакансії, які потребують термінового заповнення у держоргані. Це ті посади, без виконання обов'язків за якими функціонування органу у період дії воєнного стану є неможливим. Рішення про їх заповнення приймає керівник держслужби або ж суб'єкт призначення.

Пам'ятайте, що таке заповнення посад має свої ризики. У вас відсутня можливість скористатися усіма етапами конкурсу та оцінити знання, досвід та навички осіб, які виявили бажання стати членом вашого колективу. Служба управління персоналом має завчасно продумати такі моменти:

  • узгодити з безпосереднім керівником посадову інструкцію (якщо вона відсутня) та спільно підготувати опис вакансії. Можна скористатися адаптованою версією умов проведення конкурсу, до яких вже звикли як держоргані, так і кандидати (приклад);
  • визначити, у який спосіб буде поширюватися інформацію про вакансію, і за якими каналами комунікації СУП підтримуватиме зв'язок з можливими претендентами на зайняття посади державної служби;
  • домовитися, яку інформацію необхідно отримати від претендента на зайняття посади державної служби та за якою формою. Можна запропонувати заповнити резюме довільної форми, або ж резюме встановленого зразка відповідно до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25 березня 2016 року № 246, (далі — постанова КМУ №246) або ж надіслати заповнену особову картку встановленого зразка. У будь-якому разі необхідно отримати максимум інформації для прийняття рішення про призначення;
  • узгодити, в який спосіб буде прийнято рішення про призначення. Наприклад, керівник державної служби або суб'єкт призначення, чи уповноважена ним особа може після ознайомлення з наданою інформацією, документами провести співбесіду, зокрема за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку, з декількома претендентами на зайняття посади державної служби.

Як вести особові картки державних службовців

Також слід узгодити з керівником державної служби або суб'єктом призначення — наскільки швидко потрібно заповнити вакансію. НАДС наголошує, що на кандидати, які успішно пройшли усі етапи оцінювання під час конкурсів, які проводилися у державному органі, та які не стали переможцями — це перший пул претендентів на заповнення вакансії. Служба управління персоналом вже має їх контактні дані, резюме і результати оцінювання. Крім того, слід пам'ятати про можливості внутрішнього набору.

Після того, як СУП з'ясує усі ці моменти з безпосереднім керівником, керівником державної служби або суб'єктом призначення — зможе чітко спланувати роботу по заповненню вакансій на найближчий місяць.

Важливо! Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, на які особи призначені у період дії воєнного стану, оголошується конкурс, передбачений відповідним законом. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено у період дії воєнного стану, становить не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Джерело: НАДС

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64040

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563669

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44279

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді