Догляд за хворим родичем: допомога з непрацездатності

У цій ситуації передбачені обмеження щодо тривалості допомоги

Догляд за хворим родичем: допомога з непрацездатності

Допомогу з тимчасової непрацездатності для догляду за хворим повнолітнім членом сім’ї надають, починаючи з першого дня. Проте варто пам'ятати, що термін такої допомоги становить лише три календарні дні. У виняткових ситуаціях цей період можуть продовжити до семи календарних днів (наприклад, у разі тяжкої хвороби з урахуванням побутової ситуації).

Право на таку допомогу застрахованим особам гарантує Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», ст. 15.

Зауважте: повнолітнім членом родини вважають осіб, старших 14 років.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
136102

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
158901

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28146

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103342

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7164

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді