Хто може стати на військовий облік дистанційно, — зміни у Порядку

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Громадяни України, що постійно проживають за кордоном, можуть стати на військовий облік через дипломатичну установу

Хто може стати на військовий облік дистанційно, — зміни у Порядку

КМУ постановою від 07.06.2024 № 675 вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

До змін громадяни, які вибули за межі України на строк більше трьох місяців та яких зняли з військового обліку, протягом 30 днів були зобов’язані особисто стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів за їх вибором.

Наразі, громадяни України, що постійно проживають за кордоном, зобов’язані стати на військовий облік одним із способів:

  • особисто відвідати ТЦК;
  • через закордонну дипломатичну установу України особисто або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта для виїзду за кордон подати заяву про взяття на військовий облік у довільній формі до ТЦК, Центрального управління або регіонального органу СБУ або підрозділу розвідувальних органів, де їх зняли з військового обліку.

Дипломатична установа надішле заяву з документами на адресу електронної пошти відповідного органу у семиденний строк.

Також визначили, що особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку не обов’язкова

Призовників на військово-лікарську комісію для медичного огляду під час воєнного стану направляють лише у разі, якщо їх приймають на військову службу у добровільному порядку.

Людмила Герега

За інформацією КМУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
26170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9499

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47817

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17829

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
48621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді