КМУ затвердив порядок базової загальновійськової підготовки

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Громадяни України, які здобувають вищу освіту, розпочнуть підготовку з 1 вересня 2025 року

КМУ постановою від 21.06.2024 № 734 затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

До навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрему дисципліну включать базову загальновійськову підготовку (далі — базова підготовка), під час якої громадяни України здобудуть військово-облікову спеціальність та необхідні навички й уміння.

Базову підготовку регламентує стаття 10-1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

Проходити базову підготовку будуть чоловіки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти. Жінки проходитимуть таку підготовку добровільно. За навчальним планом базову підготовку також будуть проходити:

  • курсанти вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти;
  • курсанти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;
  • поліцейські, коли проходять первинну професійну підготовки у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.

Від базової підготовки звільнять громадян:

  • яких за станом здоров’я визнали непридатними до військової служби;
  • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • які проходили військову службу;
  • які мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Теоретична підготовка базової підготовки включається до навчальних планів закладів вищої освіти для здобувачів освіти на основі:

  • повної загальної середньої освіти — на другому році навчання;
  • освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра — на першому році навчання.

Організовувати та супроводжувати базову загальновійськову підготовку здобувачів вищої освіти та поліцейських будуть Міноборони, МОН, МВС, інші держоргани та органи місцевого самоврядування (за згодою), до сфери управління яких належать заклади вищої освіти та заклади освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, та Генштаб ЗСУ.

МОН та МВС до 30 грудня поточного року надають Генштабу ЗСУ узагальнену інформацію про чисельність здобувачів вищої освіти. Генштаб ЗСУ проведе відповідні розрахунки, щоб забезпечити практичну підготовку базової підготовки, розробить та затвердить план розподілу місць.

Здобувачі вищої освіти, які успішно завершили базову підготовку та склали Військову присягу, отримують сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності встановленого зразка. Сертифікат видаватиме навчальна військова частина або заклад освіти, в якому проводилася практична підготовка базової підготовки.

Новий «мобілізаційний» закон — огляд змін

Ірина Матійко

За інформацією КМУ

Як дізнатися, чи актуальна ВОС у військово-обліковому документі працівника

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення трудового законодавства

Відповідальність за порушення трудового законодавства є основним у правовому регулюванні трудових відносин. Які види відповідальності за порушення трудового законодавства встановлює вітчизняне законодавство? Як уникнути штрафів за порушення трудового законодавства? Усе щодо відповідальності за порушення законодавства про працю — читайте у статті
1124

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
14944

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9881

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
21773

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді