Як пропонують вирішити законодавчу неузгодженість з мобілізацією чоловіків до 25 років, — законопроєкт

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Чоловікам до 25 років, яких свого часу визнали обмежено придатними, планують надати відстрочку від призову

Як пропонують вирішити законодавчу неузгодженість з мобілізацією чоловіків до 25 років, — законопроєкт

Новий «мобілізаційний» закон — огляд змін

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон № 3543) регламентує, що військовозобов’язаних до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку чи базову військову службу, на військову службу під час мобілізації не призивають. Проте не визначили, що робити із тими, хто цю підготовку чи службу не проходив. Тому, чоловіків, яким не виповнилося 25 років та які не проходили військову службу чи військову кафедру, але їх свого часу визнали обмежено придатними, можуть мобілізувати.

За попередньою редакцією Закону України «Про військовий обов’язок i військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон № 2232), громадян, яких визнавали «непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час» брали на військовий облік військовозобов’язаних. Пізніше Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 № 3621-IX виключив цю норму та зобов’язав таких громадян повторно пройти медичний огляд з метою визначення придатності до військової служби. 

Зараз Закон № 2232 встановлює, що громадян, придатних до військової служби, віком до 25 років беруть на військовий облік призовників. Однак порядку зняття з обліку військовозобов’язаних і взяття на облік призовників тих чоловіків до 25 років, кого раніше визнали обмежено придатними, немає. 

24.06.2024 народні депутати України зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення кола військовозобов’язаних до 25-річного віку для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації» № 11379 (далі — Законопроєкт № 11379).

Автори Законопроєкту № 11379 пропонують внести зміни в частину п’яту статті 25 Закону № 3543, де передбачити, що до досягнення 25-річного віку військовозобов’язаних, яких визнали непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до 18.05.2024, в разі, якщо їх визнають придатними до військової служби, під час мобілізації не призиватимуть.

Таких осіб призиватимуть на військову службу лише за їх згодою.

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
99313

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
77819

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24269

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10114

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді