Оплата лікарняного: скільки коштів може отримати працівник

Розмір виплат залежить від стажу особи

Оплата лікарняного: скільки коштів може отримати працівник

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності застрахованим особам залежить насамперед від їхнього страхового стажу та рівня заробітної плати. Так, працівники можуть отримати компенсацію обсягом:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) — за тривалості страхового стажу до 3 років;
  • 60% середньої заробітної плати (доходу) — за тривалості страхового стажу від 3 до 5 років;
  • 70% середньої заробітної плати (доходу) — за тривалості страхового стажу від 5 до 8 років;
  • 100% середньої заробітної плати (доходу) — за тривалості страхового стажу понад 8 років.

Зауважте: призначення страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності  відбувається за основним місцем роботи.

Як оплатити лікарняний

Якщо ж йдеться про допомогу з тимчасової непрацездатності, до якої входить догляд за хворою дитиною або допомога з вагітності та пологів, то її надають за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом.

Працівник може бути позбавлений права на оплату лікарняного, якщо: 

  • травми були одержані при вчиненні кримінального правопорушення;
  • шкоду здоров'ю заподіяно навмисно, аби ухилитись від своїх обов'язків;
  • особа симулювала хворобу;
  • йдеться про час:
  • травмування відбулося внаслідок сп'яніння;
  • е-лікарняний визнано необґрунтованим.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
26935

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
97836

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6642

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
481138

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
114485

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді