Нові послуги від Державної служби зайнятості за понад 100 днів війни

Як отримати статус безробітного, де працевлаштовано найбільше осіб, як роботодавцю отримати 6500 грн за працевлаштування ВПО?

Нові послуги від Державної служби зайнятості за понад 100 днів війни

Відкритий вебінар для кадровиків 16.06.2022

Державна служба зайнятості з 24 лютого працевлаштувала 93 тисячі осіб. Найчастіше нове робоче місце українцям вдалося знайти в таких галузях:

  • сільське господарство - 38%,
  • переробна промисловість - 14%,
  • торгівля - 12%.

Нагадаємо, що наразі Державна служба зайнятості спростила форми заяв про надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю. Реєстрація безробітних у службі зайнятості можлива такими способами:

  • особисто, під час відвідування центру зайнятості;
  • через державний вебпортал електронних послуг або застосунок «Дія»;
  • для осіб, які перебувають на небезпечній території — за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку (через Google-форми, чат-бот, електронну пошту тощо).

З початку березня 2022 року в службі було зареєстровано 23 тисячі ВПО. Нову роботи за сприяння служби знайшли майже 4 тисячі переселенців, найбільше в переробній промисловості, торгівлі, сільському господарстві.

Оновленням у взаємодії з центром зайнятості є можливість розірвати трудовий договір в односторонньому порядку для ВПО та громадян, які перебувають на території, де ведуться бойові. Для цього в будь-якому центрі зайнятості треба подати заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору (одночасно із заявою про бажання отримати статус безробітного). Своєю чергою служба зайнятості бере на себе обов’язок повідомити про це роботодавця, Пенсійний фонд і податкову службу.

Новацією в підтримку роботодавців і працівників є компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Програма орієнтована на роботодавців, які в період воєнного стану працевлаштовують переселенців на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, та забезпечують працевлаштування таких осіб з розміром заробітної плати не нижчим за розмір мінімальної винагороди.

Подати заяву для отримання такої компенсації можна особисто під час відвідування центру зайнятості або на електронну пошту центру. Онлайн — через портал державних послуг Дія. Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень за кожну працевлаштовану особу щомісяця, загальна тривалість виплати — 2 місяці. За інформацією Державної служби зайнятості, компенсацією вже скористалися майже 3 тисячі роботодавців за працевлаштування 5000 внутрішньо переміщених осіб. Урядом в рамках цієї програми виділено 200 млн грн.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32548

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64695

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7453

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7881

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8677

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді