Як військовозобов’язаному підтвердити факт догляду за матір’ю, особою з інвалідністю, щоб отримати відстрочку від призову, — роз’яснює Мінветеранів

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Перелік документів, які дають підстави для відстрочки від призову містить додаток 5 до Порядку № 560

Як працівнику отримати відстрочку від призову в ТЦК

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом, зокрема, за своєю матір’ю, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду (п. 9 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII; далі — Закон про мобілізацію).

Щоб отримати відстрочку від призову на військову службу, військовозобов’язані, які здійснюють догляд або постійний догляд за особами, зазначеними, зокрема, у пункті 9 частини першої статті 23 Закону про мобілізацію, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. До такої заяви також додають письмову заяву особи, яка потребує догляду, довільної форми, де вона зазначає реєстраційний номер облікової картки платника податків та підтверджує відсутність інших осіб, які не військовозобов’язані та зобов’язані її утримувати (чоловік / дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд (п 61 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою КМУ від 16.05.2024 № 650; далі — Порядок № 560).

ТЦК перевіряє чи перебуває військовозобов’язаний на військовому обліку, родинні зв’язки з особою, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих / задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого / зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду. Для перевірки використовують відомості з Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, зокрема, шляхом інформаційного обміну.

Результати перевірки надсилають керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого / зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

Якщо виявлять невідповідність даних, що навів у заяві військовозобов’язаний, або факт того, що він здійснює догляд не підтвердять — комісія не розглядатиме заяву.

Мінветеранів у листі від 05.07.2024 № 11014/1.3/5.1-24 роз’яснює, щоб встановити факт здійснення догляду чи постійного догляду військовозобов’язаний подає заяву на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого / зареєстрованого місця проживання.

Керівник виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад приймає рішення про утворення комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), яка розглядатиме заяву військовозобов’язаного.

До складу такої комісії можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) враховує надані ТЦК результати перевірки та складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8 до Порядку № 560). Цей документ військовозобов’язаний надає до ТЦК.

Якщо відсутні невійськовозобов’язані особи та наявні кілька військовозобов’язаних, які можуть здійснювати догляд, особа з інвалідністю І чи ІІ групи складає заяву (додаток 15 до Порядку № 560), де зазначає особу, яку вона обирає для свого утримання (догляду).

Ірина Матійко

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104281

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82423

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24484

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10202

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді