Працівники просять віддати їм на руки трудові книжки: погодитись чи відмовити?

Дізнайтесь, які умови для видачі документів містить законодавство

Працівники просять віддати їм на руки трудові книжки: погодитись чи відмовити?

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачає, що у період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно (умова — забезпечення достовірного обліку виконуваної працівниками роботи та обліку витрат на оплату праці).

Скануйте не лише трудову! Які ще документи передавати на вебпортал ПФУ

Відповідно, роботодавець може вирішити видати працівникам трудові книжки (під підпис), якщо підприємство розташоване в зоні активних бойових дій.

Крім того, видати трудові книжки можна після їх оцифрування. Так, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» передбачає, що включення Пенсійним фондом відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відбувається впродовж п’яти років (до 10 червня 2026 року). А після завершення процесу документи так само видаються працівникам особисто під підпис.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
33669

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41796

Зразок листа про отримання трудової книжки

Якщо працівник не прийшов до відділу кадрів у день звільнення і його трудову книжку зберігає роботодавець, необхідно надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Щоб полегшити й прискорити собі роботу, скористайтеся зразком листа про необхідність отримання трудової книжки від Експертус Кадри.
66366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді