Нові штрафи за старі порушення: чи можна оскаржити штраф ТЦК в суді?

Кодекс дає змогу судам пристати на той чи інший бік

Нові штрафи за старі порушення: чи можна оскаржити штраф ТЦК в суді?

Під час оновлення даних у ТЦК може бути виявлено, що особа несвоєчасно стала на військовий облік або ж не повідомила про зміни (наприклад, у сімейному стані). Відтак громадян можуть оштрафувати вже за новими нормами законодавства — нагадаємо, наразі стягнення становить від 17 тис. грн до 25,5 тис. грн.

Новий «мобілізаційний» закон — огляд змін

Водночас цьогоріч було змінено певні положення Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо термінів накладення штрафів).

Так, загальне правило передбачає, що адміністративне стягнення можуть накласти щонайдовше за 2 місяці з дня вчинення правопорушення (якщо йдеться про триваюче правопорушення, строк рахують з дня його виявлення). Проте наразі з'явився виняток з цього правила, який передбачає, що в особливий період штрафи за вчинення правопорушень, передбачених ст. 210, 210-1 КпАП, можуть накладати впродовж 3 місяців з дня виявлення (загалом — не довше року з дня його вчинення).

Одночасно Кодекс стверджує, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення такого правопорушення (ст. 8 ч. 1 КпАП). 

Суди здебільшого керуються цим підходом, стаючи на бік громадян у спорах щодо накладення штрафів за порушення правил військового обліку у попередні роки. Про відповідні приклади у Лубнах, Дубні та Миколаєві повідомила Судово-юридична газета. Також до уваги береться, що  закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, не мають  зворотної сили.

Втім, деякі представники Феміди спираються на поняття «триваючого правопорушення», яке Міністерство юстиції трактує так:

«Триваюче» правопорушення — таке, що, почавшись з якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюється потім безперервно шляхом невиконання обов'язку. Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов`язок, або виконує його не повністю чи неналежним чином.

Відповідно, іноді суди можуть потрактувати попередні порушення правил як такі, що й досі тривають. В такому разі штраф схвалюють, адже порушення виявляють вже після змін у законодавстві.

За інформацією  Судово-юридичної газети

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
143

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
55878

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
60983

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
282115

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді