Під час робіт на відкритій місцевості та температурі повітря 35 ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи має складати 15–20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10–12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.
Щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, підтримуйте в таких приміщеннях температуру повітря 24–25 °C.
Робота при температурі зовнішнього повітря понад 37 ºС за показниками мікроклімату належить до небезпечних (екстремальних). За такої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцю необхідно змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.
Для захисту від надмірного теплового випромінювання використовуйте спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.
В умовах підвищеної температури рекомендовано допускати до роботи осіб не молодше 25 й не старше 40 років.
З метою профілактики зневоднення організму необхідно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю +10–15 ºС. Для оптимального водозабезпечення слід також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
Пийте воду часто та невеликими порціями, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря понад 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — це приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.
Також для підтримки імунітету та зниження інтоксикації організму вживайте фрукти й овочі.
Джерело: Федерація професійних спілок України