Порушення, за яке працівнику вже оголосили догану, не може бути підставою, щоб його звільнити, — судова практика

За порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати тільки один із заходів стягнення: або догану, або звільнення

Порушення, за яке працівнику вже оголосили догану, не може бути підставою, щоб його звільнити, — судова практика

Суд поновить на роботі працівника, якого звільнили за систематичне невиконання обов’язків, покладених на нього трудовим договором, та за яке до нього вже застосували дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Обставини справи

Працівницю звільнили за систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на неї трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку відповідно до пункту 3 частини першої статті 40 КЗпП. Підставою звільнення стала службова записка керівника та накази про накладення дисциплінарного стягнення на працівницю за минулий рік.

Працівниця звернулась до суду. Просила визнати незаконним та скасувати наказ про її звільнення за систематичне невиконання обов’язків без поважних причин на підставі пункту 3 статті 40 КЗпП й поновити на роботі.

Скільки осіб має підписати акт про відмову ознайомитися з розпорядженням про догану

Місцевий та апеляційний суд відмовились задовольнити позов. Проте, Верховний Суд (ВС) став на сторону працівниці та задовольнив її позов. У своєму рішенні ВС зазначив, що працівниця не вчинила нового проступку з моменту, як їй оголосили догану та оформили наказ про накладення дисциплінарного стягнення. Отже, роботодавець не мав підстав її звільнити, адже за порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати тільки один із заходів стягнення: догану або звільнення.

Відповідний правовий висновок містить постанова Верховного Суду від 02.02.2022 у справі № 705/539/21.

Порушення, за яке працівнику вже оголосили догану, не може бути підставою, щоб його звільнити, — судова практика
ОЛЬГА ДОГАДІНА,керівник групи експертів Експертус Кадри
Для того щоб притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності, дійте за інструкцією — правильно визначите підстави для догани, дотримаєте строків і оформите необхідні документи.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
7879

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2494

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді