КМУ спростив порядок отримання відстрочки для деяких категорій військовозобов’язаних

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Військовозобов’язані, які доглядають за членами сім’ї першого ступеня спорідненості, не повинні доводити відсутність інших осіб

КМУ спростив порядок отримання відстрочки для деяких категорій військовозобов’язаних

Як працівнику отримати відстрочку від призову в ТЦК

КМУ постановою від 10.08.2024 № 930 вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560.

Спростили порядок отримання відстрочки для військовозобов’язаних, які здійснюють постійний догляд за членами сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, дружина, діти) — вони тепер не мають зазначати інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

Змінили процедуру отримання акту про встановлення факту здійснення постійного догляду.

Щоб отримати такий акт військовозобов’язані, які здійснюють постійний догляд за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), особою з інвалідністю I або II групи другого ступеня спорідненості, та не отримують компенсації на догляд за ними, мають подати заяву у довільній формі на ім’я керівника виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті ради, районної у місті Києві військової адміністрації. 

Районні, міські держадміністрації (військові адміністрації), виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) розглядатимуть заяви протягом десяти календарних днів з дати їх подання.

За результатами розгляду військовозобов’язаному нададуть акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду.

Також змінили перелік документів, які мають надати усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, щоб отримати відстрочку.

Для патронатних вихователів, для прийомних батьків, для батьків-вихователів більше не потрібно рішення районної, районної у місті Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до прийомної сім’ї.

Для опікунів, піклувальників та усиновлювачів — не потрібно свідоцтво про народження дитини, достатньо рішення суду про встановлення опіки, піклування, про усиновлення.

Людмила Герега

За інформацією КМУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104428

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді