Як вчителю отримати частину невикористаної щорічної відпустки після законодавчих змін?

Скористайтеся настановами освітнього омбудсмена

Вчитель може отримати частину невикористаної щорічної відпустки

9 оновлених правил надання відпусток під час воєнного стану

До 19 липня 2022 року тривалість відпустки була обмежена у 24 календарні дні, що створило великі проблеми з відпустками освітян, повна тривалість яких становить 42 та 56 днів. Майже усі освітяни використали 24 дні відпустки у перший місяць літа, а частина використала її ще раніше, коли евакуювалися або не мали змоги працювати через воєнні дії. В літній період служба освітнього омбудсмена отримали багато скарг замість тогоу, а саме про:

  • примус до написання заяв на відпустку за власний рахунок,
  • розірвання та тимчасове припинення трудових договорів,
  • оголошення простою.

У травні освітній омбудсмен, Сергій Горбачов, звернувся до ВР з проханням внести зміни до ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" й дозволити надавати щорічну відпустку повної тривалості. Крім того, були подані інші пропозиції до законопроєктів.

ВР внесла зміни до вищезазначеного Закону, Президент підписав їх, а 19.07.2022 року вони набрали чинності.

Тепер у п. 1 ст. 12 Закону визначено:

  • У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.
  • Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.
  • У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до ст. 24 Закону "Про відпустки".

Законна тривалість відпусток педагогічних працівників наразі складає 42 або 56 календарних днів. Такі відпустки мають надаватися автоматично, з відповідними перерахунками їх тривалості у разі потреби.

Якщо пропустили, перегляньте запис:

Важливо! Роботодавець (керівник закладу освіти) має право обмежити працівнику тривалість відпустки у поточному році, але він зобов’язаний при цьому:

  • видати відповідний наказ;
  • обґрунтувати обмеження відпустки у поточному році;
  • ознайомити з наказом працівника.

Рішення про надання чи ненадання невикористаної частини відпустки приймає керівник закладу освіти. Після набуття чинності змін до законодавства частина керівників одразу надала відпустки педагогічним працівникам, але частина відмовилася надати їх, не даючи аргументованого обґрунтування таких відмов. При чому керівники закладів та органів управління освітою не видають накази та розпорядження про відмову, побоюючись відповідальності, а послуговуються усними наказами та тиском.

Освітній омбудсмен нагадує, що власник або уповноважений ним орган може перенести щорічну відпустку тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, та за умови, що працівник використає частину відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів в поточному робочому році (ст. 80 КЗпП та ст. 11 Закону "Про відпустки").

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо причини перенесення відпустки на інший період настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період.

Поділити щорічну відпустку на частини можна лише тоді, коли наявне прохання працівника про поділ на частини будь-якої тривалості, але основна безперервна її частина має становити не менше 14 календарних днів (ст. 12 Закону "Про відпустки", ст. 79 КЗпП).

Вчитель може отримати частину невикористаної щорічної відпустки

Стаж для щорічної основної відпустки: що включати, а що — ні

Сергій Горбачов закликає педагогічних працівників вивчати свої права та захищати їх.

Якщо вам як педагогу відмовляють у наданні відпустки, вимагайте відповідний наказ!

❗ Якщо ж ви бажаєте взяти відпустку, а керівник відмовляє і просить подати заяву про її поділ на частини, ви маєте розуміти, що використати іншу частину зможете лише після завершення війни, а отримати компенсацію за невикористання відпустки лише у разі звільнення чи після завершення воєнного стану. Якщо це не у ваших інтересах, не погоджуйтеся і не пишіть таку заяву.

Якщо керівник закладу освіти відмовляється надати вам відпустку та видати відповідний наказ, подавайте звернення.

Як вчителю отримати частину невикористаної щорічної відпустки після внесення законодавчих змін?
ІРИНА ІВАНЧЕНКО,експерт з трудових відносин
Не погодили із представницьким органом обов’язкових документів? Очікуйте на штраф у сумі щонайменше 13 000 грн. Щоб уникнути неприємностей, час діяти на випередження й навести лад в документах. Як і що перевірити?

За матеріалами фейсбук-сторінки Освітнього омбудсмена

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98556

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62612

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68448

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді