Бронювання військовозобов’язаних через Дію: основні питання

Пропозиції бізнесу для покращення роботи порталу Дія

Бронювання військовозобов’язаних через Дію: основні питання

На сьогодні вже 930 000 військовозобов’язаних заброньовано через портал Дія. Проте у роботодавців виникають проблеми, пов’язані зі взаємодією з ТЦК та СП. Цими питаннями бізнес поділився на зустрічі бізнес-активу ФРУ з фахівцями Мінцифри, Міноборони, Мінекономіки та Пенсійного фонду.

Електронне бронювання через Дію

Проблемні питання, які виділили представники бізнесу:

  1. У жодному нормативному документі не вказано, як оформлюється та видається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам. Тому РТЦК та СП не знає, як виконати законодавчу норму. Водночас підприємства зобов’язані оформити таку відстрочку працівникам, які заброньовані у порядку, визначеному Кабміном, у відповідному ТЦК та СП, на території відповідальності якого такі працівники розміщені (п. 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ №560). Також бізнес зазначає, що в п.12 Постанови № 76 вказано, що витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного підприємства є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки. Роботодавці пропонують усунути колізію.

  2. ТЦК та СП вносять із запізненням або не вносять взагалі дані про військовозобов’язаних у реєстр Оберіг. Роботодавці зазначають, що терміни постановки на спеціальний військовий облік є, проте немає жодної відповідальності та контролю за діями ТЦК та СП з боку органів військового управління. Оскільки відповідно до закону саме факт постановки на спеціальний військовий облік є завершенням процедури бронювання, бізнес пропонує надати керівні роз’яснення щодо належного дотримання строків постановки на спеціальний військовий облік та встановлення контролю з боку органів військового управління, до яких належать відповідні ТЦК та СП.

  3. Відомості з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів підприємство отримувало не тільки у форматі PDF, а і в форматі Excel, що збільшує час на обробку великими підприємствами.

Крім того, роботодавці запропонували додати колонку «стать працівника» та «вік» для швидшого відбору військовозобов’язаних та передати право остаточного підписання списку на бронювання уповноваженій особі, оскільки у випадку відпустки або лікарняного керівника, можливість для бронювання для компанії закривається.

За інформацією Федерації роботодавців України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді