Право на щорічну додаткову відпустку одинокій матері

Інспекція праці нагадує: одинока матір має право на 10-денну додаткову відпустку

child-3046494_640.jpg

Підставою для надання додаткової відпустки є статус одинокої матері

Строку давності у таких відпусток немає, а отже одинока матір може використати всі дні відпустки за кожен рік до досягнення дитиною повноліття: по 7 календарних днів з 2004 року та по 10 календарних днів — з 2010 року.

Чи надавати відпустку на дітей матері, якщо батько дитини зник безвісти

У разі звільнення працівниці-одинокої матері роботодавець зобов’язаний виплатити компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток.

Факт розлучення не дає автоматично статусу одинокої матері, проте у чинному законодавстві відсутній конкретний перелік документів. Які можуть слугувати доказом того, що розлучена жінка виховує дитину самостійно. 

Одинока мати має подати такі документи для отримання додаткової щорічної відпустки:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • офіційно складений, оформлений і засвідчений у встановленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. Наприклад:
    • рiшення суду про позбавлення вiдповiдача батькiвських прав;
    • ухвала суду чи постанова слiдчого про розшук вiдповiдача в справi за позовом про стягнення алiментiв;
    • акт, складений соцiально-побутовою комiсiєю, створеною первинною профспiлковою органiзацiєю чи будь-якою iншою комiсiєю, утвореною на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, або акт дослiдження комiтетом самоорганiзацiї населення, у якому зi слiв сусiдiв (за наявностi їхнiх пiдписiв в актi) пiдтверджується факт вiдсутностi участi батька у вихованнi дитини;
    • довiдка зi школи про те, що батько не бере участi у вихованнi дитини (не спiлкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участi в батькiвських зборах), тощо.

Працедавець в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів може встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46247

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77067

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді