Відсторонення працівника: оформлюйте правильно

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Дізнайтесь про особливості табелювання

Відсторонення працівника: оформлюйте правильно

Працівника можна відсторонити від роботи з кількох причин:

  • поява у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмови від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Як табелювати відсторонення

Підставою для відсторонення є ч.1 ст. 46 Кодексу законів про працю України. Позначити відсторонення працівника від роботи в табелі необхідно буквенним кодом «І» або цифровим «30» — інші причини неявок.

Якщо вам потрібно відокремити працівників, відсторонених зі збереженням зарплати, від працівників, відсутніх з інших причин: дізнайтесь деталі.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Особова справа працівника: правила та порядок формування

Особова справа — це сукупність документів, в яких відображені відомості про трудову діяльність особи та її біографічні дані. Зокрема, про освіту, військову службу, сімейний стан, державні відзнаки та інше. Законодавство регламентує правила формування особової справи працівника. Правила ведення особових справ та поради експертів вбережуть вас від помилок і зайвої роботи.
123564

Журнал реєстрації наказів з кадрових питань

Уся робота з наказами, особливості їх опрацювання, формування у справи, зберігання залежить від того, до якого виду належить наказ. Про всі тонкощі читайте у статті.
128967

Зразок та бланк довідки з місця роботи

Довідку з місця роботи роботодавець зобов’язаний видати на прохання працівника. Складаючи таку довідку, дотримайтесь законодавчих рекомендацій та скористайтеся зразком за ДСТУ 4163:2020
536771

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді