Депутати пропонують зобов’язати роботодавців за певних умов виплачувати допомогу по безробіттю

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Обов’язок виплачувати допомогу по безробіттю планують покласти на роботодавця, який не сплатив страхові внески або сплатив їх несвоєчасно

16 вересня 2024 р. голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зареєструвала у ВРУ проєкт Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо забезпечення права застрахованої особи на отримання допомоги по безробіттю у випадках не внесення даних про її страховий стаж уповноваженим органом та інших порушень, що призводять до заниження страхового стажу» № 11528-1 (далі — Законопроєкт № 11528-1).

Законопроєкт № 11528-1 є альтернативним до проєкту Закону України «Про внесення змін до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо забезпечення права застрахованої особи на отримання допомоги по безробіттю у належному розмірі у випадках невнесення даних про її страховий стаж уповноваженим органом» від 28.08.2024 № 11528 (далі — Законопроєкт № 11528).

Законопроєктом № 11528 пропонують внести зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III. Зміни врегулюють питання виплати допомоги по безробіттю у належному розмірі коли дані про страховий стаж застрахованої особи не внесені до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр), у зв’язку з несвоєчасною сплатою роботодавцем такої особи страхових внесків та/або несвоєчасним внесенням територіальним органом ПФУ даних про страховий стаж. 

Компенсаційні програми для роботодавців за працевлаштування безробітних

Законопроєкт № 11528-1 детальніше регламентує порядок, як забезпечити право застрахованих осіб отримувати допомогу по безробіттю у такому випадку.

Якщо страховий стаж застрахованої особи становить не менше семи місяців протягом дванадцяти місяців до її реєстрації, як безробітної та така особа має докази, які підтверджують цей стаж — така особа матиме право отримувати допомогу по безробіттю незалежно від того чи внесли/несвоєчасно внесли дані про стаж до Реєстру. Доказами є трудова книжка та/або інші офіційні документи.

Виплату допомоги по безробіттю в повному обсязі планують покласти на роботодавця, якщо він не сплатив або несвоєчасно сплатив страхові внески.

Наразі, право застрахованої особи на допомогу по безробіттю прямо залежить від наявності інформації про її страховий стаж в Реєстрі, який формує та веде ПФУ відповідно до сплачених страхових внесків роботодавцями. 

Ірина Матійко 

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25771

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46100

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді