Міноборони пропонує дозволити призовникам ставати на військовий облік онлайн

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Медогляди при взятті на військовий облік призовників можуть скасувати

Порядок військового обліку після 18 травня 2024 року — огляд змін

КМУ схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки» (далі — Законопроєкт).

Громадянам України чоловічої статті, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, планують надати можливість вставати на облік призовників шляхом електронної ідентифікації та уточнювати свої персональні дані засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста або особисто прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Із Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII пропонують виключити умову про необхідність проходити медичний огляд і положення щодо діяльності комісії з питань взяття на військовий облік призовників.

Здобувачі вищої освіти будуть проходити медичний огляд перед практичними заняттями базової загальновійськової підготовки.

Також уточнять положення щодо військового обліку жінок, які виявили бажання проходити базову військову службу. Безпосередньо перед  тим, як направити на таку службу за їхнім бажанням їх братимуть на військовий облік призовників. Після завершення базової військової служби їх візьмуть на військовий облік військовозобов’язаних.

Текст Законопроєкту поки не оприлюднили.

Людмила Герега

За інформацією телеграм-каналу представника КМУ в ВРУ Тараса Мельничука

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3814

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді