Внесли зміни до порядку призову громадян на військову службу під час мобілізації, — постанова КМУ

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
У військово-обліковому документі у разі призову ставитимуть відмітку про зняття з військового обліку

Як увільнити через призов по мобілізації

КМУ постановою від 01.10.2024 № 1130 вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі — Порядок).

Зокрема, внесли зміни в пункт 84 Порядку, за яким у військово-обліковому документі військовозобов’язаного, якого призвали на військову службу під час мобілізації, ставили відмітку про виключення з військового обліку військовозобов’язаних. Тепер районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) проставлятимуть відмітку про зняття.

Визначили, що військовозобов’язаних, які добровільно виявили бажання проходити військову службу за призовом під час мобілізації у військовій частині чи підрозділі, органі, закладі, установі СБУ (далі — підрозділ СБУ) призиватимуть:

  • командири військових частин або керівники ТЦК;
  • начальники підрозділів СБУ.

Військовозобов’язані подаватимуть заяви на ім’я командира військової частини або керівника підрозділу СБУ за формою згідно з додатком 13 до Порядку. До заяви необхідно також додати військово-обліковий документ, документ, що посвідчує особу та про освіту.

Таких військовозобов’язаних на військово-лікарську комісію направлятимуть командири військових частини або керівники ТЦК.

За результатами медогляду, розгляду заяви та документів командир військової частини або керівник підрозділу СБУ прийме рішення про призов військовозобов’язаного на військову службу під час мобілізації.

ТЦК на підставі витягу із наказу командира військової частини (керівника підрозділу СБУ) зніме військовозобов’язаного з військового обліку.

У разі невідповідності вимогам щодо проходження військової служби за станом здоров’я або професійно-психологічним характеристикам командир військової частини або керівник підрозділу СБУ відмовить військовозобов’язаному.

Зміни діють з 3 жовтня 2024 року.

Людмила Герега

За матеріалами КМУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
906

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
59840

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63533

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
284231

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді